Severna Makedonija: SDSM vodi ispred VMRO-DPMNE za četiri boda, kažu ankete

Severna Makedonija: SDSM vodi ispred VMRO-DPMNE za četiri boda, kažu ankete

Prema novoj anketi u Severnoj Makedoniji, Savez za Albance i Alternativna koalicija imaju malu prednost u odnosu na DUI. Na pitanje: „Koja će stranka pobediti na izborima“ – 23,8% odgovorilo je da će to biti koalicija SDSM-Besa, dok 12,5% veruje da će to biti koalicija na čelu sa VMRO-DPMNE.

Opsežna anketa provedena krajem maja i početkom juna pokazuje da koalicija SDSM-Besa vodi za četiri procentna poena u odnosu na koaliciju VMRO-DPMNE, a ove partije su ostvarile 20% odnosno 16% glasova. Na albanskom frontu, po prvi put, Savez za Albance i Alternativa nadmašuju DUI. Prema istraživanju, Koalicija Saveza i Alternative bi dobila 6,2 procenta, a DUI 5,9 posto.

Istraživanje je sprovedeno između 30. maja i 4. juna na uzorku od 1.111 ispitanika. Zbog krize sa koronavirusom, istraživanje je sprovedeno telefonom, a greška je iznosila +/- 2,94 procenta.

Prema našim izvorima, istraživanje (koje je naručila poznata međunarodna organizacija za izborni sistem, koja pomaže u izborima novih demokratija) predstavljeno je svim glavnim političkim strankama putem video konferencije pre nekoliko dana, ali još uvek nije objavljeno.

Prema rezultatima, značajan procenat od 34,1% birača kaže da će izaći na izbore, dok 30,5 procenata kaže da će “verovatno glasati”.

Pored onih koji su rekli da znaju za koga da glasaju, veliki je broj onih koji su odbili da odgovore ili nisu sigurni – 15,5, odnosno 16,4 odsto. Levica dobija 0,6 odsto, a DPA 0,3 odsto.

Na pitanje koja će stranka pobediti na izborima, 23,8 posto odgovorilo je da će to biti koalicija SDSM-Besa, dok je samo 12,5 posto odgovorilo da će to biti koalicija VMRO-DPMNE. Ali, ogromnih 47% odgovorilo je da ne zna kakav će biti ishod.

Druga zanimljiva činjenica je da koalicija SDSM-Besa ima malu prednost među Makedoncima u odnosu na koaliciju VMRO-DPMNE: 23,7 prema 23,5%. Među Albancima, shema SDSM-Besa može očekivati 7,3 posto biračkog tela, a VMRO-DPMNE ništa. Što se tiče nacionalnosti koja spadaju u kategoriju „ostali“, SDSM ima veliku prednost u odnosu na VMRO-DPMNE: 26,5 prema 7,7 procenata.

Za građane najvažniji problem u ovom trenutku je kriza uzrokovana koronavirusom (30,6%), a slede je ekonomija i nezaposlenost (23,4%) te kriminal i korupcija (13,3%). Vladavina zakona zaostaje sa 8,3 posto.

Prelazeći na temu pandemije i ocene političkih stranaka od 1 do 5. VMRO-DPMNE je dobila loše ocene od 36% ispitanika, dok ih je 7,7% ocenilo sa 4 ili 5.

26% ispitanika je ocenilo SDSM nezadovoljavajućom ocenom, dok ih je 24,5 procenata ocenilo sa 4 ili 5. Sve albanske stranke su dobile nezadovoljavajuće ocene, više od 40% ispitanika.

Na pitanje u kojem se pravcu zemlja kreće, 28,1 posto je odgovorilo “pogrešno”, 27,2 posto je odgovorilo “dobro”, dok je 40,9 posto odgovorilo “ni u pogrešnom ni u pravom smeru”. (N.B.) / ibna