Severna Makedonija: Šekerinska i Akar potpisali petogodišnji vojno-ekonomski sporazum

Severna Makedonija: Šekerinska i Akar potpisali petogodišnji vojno-ekonomski sporazum

Ministar odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska i turski ministar odbrane Hulusi Akar potpisali u utorak u Istanbulu petogodišnji sporazum o vojno-ekonomskoj saradnji i protokol o njegovoj implementaciji, uz podršku vlada dve zemlje.

Sporazum predviđa postepenu raspodelu sredstava na godišnjoj osnovi, koja će Severna Makedonija koristiti za modernizaciju sposobnosti vojske i povećanje borbene gotovosti.

„Severna Makedonija i Turska nisu samo strateški partneri već i prijatelji koji se poštuju i sarađuju skoro tri decenije, bez ijedne mrlje na odnosima“, rekla je ministarka Šekerinska. „Sporazum o vojno-ekonomskoj saradnji je još jedna potvrda prijateljstva i saradnje ojačana sa NATO-om i uveliko će pomoći u promovisanju standarda i spremnosti Vojske Republike Severne Makedonije kao 30. članice NATO-a“, dodala je ona.

Ministar Akar pozdravio je potpisivanje sporazuma i rekao da očekuje brzu i uspešnu primenu.

Dvoje ministara razgovarali su o klimatskoj krizi, situaciji sa požarima u obe zemlje i poplavama u Turskoj koji su odneli ljudske živote i izrazili žaljenje zbog štete, naglašavajući značaj klimatskih promena i potrebu pronalaženja rešenja za ublažavanje posledica.

Šekerinska je turskom ministru ukazala na veliku posvećenost vojske zemlje u gašenju požara. „Takve prirodne katastrofe, koje su pogodile gotovo čitav region, već se razvijaju u bezbednosno pitanje kojem moramo prilagoditi svoju odbrambenu politiku i pronaći održiva rešenja“, rekla je ona.

Republika Turska je vredan partner i prijatelj Severne Makedonije od njene nezavisnosti. Dve zemlje su zajedno učestvovale u NATO misiji Odlučna podrška u Avganistanu.

U okviru inicijative SEDM, Severna Makedonija i Turska takođe sarađuju u brigadi jugoistočne Evrope SEEBRIG, kojoj je trenutno domaćin Severna Makedonija. / ibna