Severna Makedonija: Šekerinska i Dimitrov učestvovali na Symi simpozijumu

Severna Makedonija: Šekerinska i Dimitrov učestvovali na Symi simpozijumu

Potpredsednica Vlade i ministar odbrane Severne Makedonije, Radmila Šekerinska, i ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, učestvovali su na 22. međunarodnom simpozijumu Symi koji je ove godine održan u Atini i Lagonisiju, a pod pokroviteljstvom grčkog predsedništva Saveta Evrope i u organizaciji Fondacije Andreas Papandreou, u saradnja sa regijom Atika i opštinom Atina.

Fokus simpozijuma bio je na saradnji i solidarnosti u kontekstu pandemije COVID-19, kao i nakon nje, te na razmeni mišljenja o pristupu i strategijama koje će predstavljati nacionalne i globalne interese u oblasti zdravstvene zaštite, izlazne strategije, regionalna saradnja i društveno-ekonomski izazovi posle krize COVID-19, ljudska prava i uticaj na ranjive grupe, razvoj „zelene“ ekonomije, uticaj na demokratiju i druga povezana pitanja.

Šekerinska je učestvovala u radu odbora „Svet posle COVID-19“ o globalnim političkim i bezbednosnim izazovima koje predstavlja koronavirus, u kojem je učestvovala i zamenica generalnog sekretara NATO-a Mircea Joanna, kao i političari i eksperti iz Sjedinjenih Država, Švedske, Turske i Francuske.

„Pandemija je pokazala da pojam bezbednosti treba redefinisati i proširiti. To podrazumeva promene u našim nacionalnim strategijama, ali i u NATO planiranju, što je podržano na nedavnim ministarskim sastancima. Pandemija je takođe podsetila svet na važnost ulaganja u javno zdravstvo i naučnu saradnju“, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.


Dimitrov je učestvovao u radu odbora pod nazivom „COVID-19 i regionalna saradnja – određivanje prioriteta zajedničkih interesa“, koji je ispitivao značaj regionalne saradnje, posebno u pandemijskim uslovima, kao i potrebu da se preduzmu neophodne mere za ublažavanje efekata COVID- 19 u zdravstvenom i društveno-ekonomskom životu građana na Zapadnom Balkanu i u EU. U odboru su, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Dimitrovim, bili i bivši premjeri Grčke i Kosova, George Papandreou i Albin Kurti.

„Geografski, kulturno, ekonomski, naša regija je na istom brodu sa Evropskom unijom. I sada se borimo protiv vremena. Završiti evropsku integraciju Zapadnog Balkana, gde će tenzije oko nacionalizma, granica, istorije biti zamenjene putem ka svetlijoj sadašnjosti i budućnosti ovim i budućim generacijama. Treba da ubedimo skeptike u EU da je u zajedničkom interesu da se ulaže u ovaj cilj i da se vrati nada mladima u regionu, da je cilj bolji i prosperitetniji život, vladavina zakona, kvalitetno obrazovanje i usluge zdravstva, svež vazduh, biti kod kuće. Učešće i pomoć velikih političkih snaga su svakako veoma važne, ali mi smo ti koji moramo stvoriti prilike na terenu. A taj osećaj saradnje, solidarnosti i zajednice koji se polako, ali sigurno ponovo rodio tokom pandemijske krize, posebno je važan što ga zajedno negujemo kao deo procesa pridruživanja ka cilju stvaranja potpuno evropskog regiona Zapadnog Balkana“, naglasio je u svom govoru ministar spoljnih poslova Dimitrov.

Povodom Simpozijuma, ministar Dimitrov imao je nekoliko sastanaka, uključujući grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, zamenika ministra spoljnih poslova Miltiadisa Varvitsiotisa sa kojima je razgovarao o glavnim pitanjima na dnevnom redu grčkog predsedavanja Savetom Evrope. Na simpozijumu su govorili političari, stručnjaci u oblasti zdravlja, akademici, nobelovci i predstavnici međunarodnih i evropskih organizacija. / ibna