Severna Makedonija: Skoplje traži od Sofije da obrati pažnju na narativ i izbegava provokacije

Severna Makedonija: Skoplje traži od Sofije da obrati pažnju na narativ i izbegava provokacije

Zvaničnici Severne Makedonije pozivaju Sofiju da obrati pažnju na narativ i izbegne provokacije. Ova izjava je usledila nakon inicijative bugarskog predsednika Rumena Radeva da sazove sastanak šefova službi bezbednosti radi ispitivanja navodne povrede prava na samoopredeljenje Bugara u Severnoj Makedoniji.

U Skoplju smatraju da ovi potezi nisu u skladu sa praksom evropskih vrednosti, NATO saveza i očekivanom bliskom saradnjom unutar EU, u kontekstu daljeg jačanja bilateralnih odnosa između Severne Makedonije i Bugarske.

Preko svog predstavnika Duška Arsovskog, vlada je juče ponovila svoj zvanični stav u vezi sa razgovorima sa Bugarskom, da sve uključene strane moraju obratiti pažnju na proces, jer je neprihvatljivo da države članice NATO-a komuniciraju na ovaj način.

„Premijer je imao mišljenje, objašnjenje za to. To možemo ponoviti samo kao Vlada. Pažljivo pratimo narativ. Sve strane uključene u pregovarački proces moraju obratiti pažnju, uključujući visoke zvaničnike obe zemlje. Važno je da nije prikladno da države članice NATO-a komuniciraju na ovaj način“, rekao je Arsovski.

Ministarka odbrane Radmila Šekerinska opisala je Radevov sastanak sa šefovima bezbednosti kao pogrešan korak. Naglasila je da je Severna Makedonija možda najbolji primer u regionu u pogledu jednakosti građana i poštovanja različitosti.

„U istoriji nisam čula ni za jedan takav primer ili incident kada obaveštajni podaci deluju pozitivno i korisni su za razvoj ljudskih prava, i mislim da su ovi koraci pogrešni. Republika Severna Makedonija je zemlja koja je mnogo uložila u jednakost građana i u otvaranje društva da prihvati sve razlike. Mi smo možda najbolji primer u ovom regionu po ovom pitanju i to prepoznaju organizacije koje često kritikuju stanje“, rekla je Sekerinska.

Dodala je da je društvo Severne Makedonije pokazalo više zrelosti i iskrenosti od nekih starijih demokratija, jer su, kako je rekla, kao mala zemlja i kao nacija prošli epizode ​​poricanja, što ih je ohrabrilo da shvate da razlike moraju biti poštovan.

„Naučili smo lekcije. Dokazujemo to svakodnevno, čak i popisom stanovništva, zemlja smo koja svakom građaninu daje priliku da se slobodno izrazi. Bila bih sretna kada bi sve države u našem susedstvu dale svojim građanima isto pravo“, rekla je ministarka odbrane.

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, u čestitki povodom 3. marta, nacionalnog praznika Republike Bugarske, preneo je juče Bugarskoj i svojoj koleginici Ekaterini Zaharijevoj poruku o prevazilaženju provokacija, intenziviranju saradnje i jačanju bilateralnih odnosa.

„Smatram da su odnosi sa Republikom Bugarskom izuzetno važni, dok je posvećenost njihovom daljem jačanju od posebnog interesa za razvoj dobrosusedskih odnosa. Republika Severna Makedonija ostaje čvrsto posvećena primeni Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, što je važna karika u izgradnji poverenja između naših građana“, rekao je Osmani u čestitki Zaharievoj.

Naglasio je da „put napred vodi kroz usvajanje i praksu evropskih vrednosti,” dok će NATO alijansa i očekivana bliska saradnja unutar EU dalje ojačati bilateralne odnose.

„Podrška Republike Bugarske evroatlantskoj perspektivi Republike Severne Makedonije pretvara se u čvrstu podršku našim najvišim strateškim prioritetima i potvrda je prijateljstva naših građana. Zajedničko predsedavanje Berlinskim procesom bio je istorijski trenutak sa velikom simbolikom, koji je dokazao da region preuzima inicijativu i preuzima odgovornost za procese koji određuju njegovu budućnost. Bila je to potvrda da država članica EU i država kandidat mogu zajedno raditi u interesu zemalja u regionu. Uveren sam da ćemo samo nastavkom primene trenutnog pristupa uspeti da prevaziđemo sve izazove i obezbedimo sveobuhvatan napredak za naše građane,” rekao je ministar spoljnih poslova Bujar Osmani u čestitki potpredsednici bugarske Vlade i ministarki spoljnih poslova Ekaterini Zaharievoj. /ibna