Severna Makedonija slavi Ilinden bez Bugarske

Severna Makedonija slavi Ilinden bez Bugarske

Severna Makedonija će ove godine samostalno proslaviti Svetog Iliju (Ilinden). Verovatno zbog epidemije koronavirusa, nema zvaničnog saopštenja ili izjave interesovanja od strane Sofije da učestvuje u događajima kojima se obeležava ovaj dan. Bugarska prolazi kroz nemiran period, jer intenzivni protivladini protesti ulaze u drugu sedmicu, i zbog toga su male šanse da bugarske vlasti da promene mišljenje o proslavi.

Nakon potpisivanja Sporazuma sa Bugarskom 2017. godine, tadašnji premijer Zoran Zaev i bugarski premijer Bojko Borissov zajedno su dva puta slavili Dan Republike (Ilinden) i dva puta polagali cveće na grob Goce Delčeva. Od tada, Delčev je postao kamen spoticanja, kao i razlog za zamrzavanje razgovora šoje dovelo do pogoršanja odnosa između dve države.

Pre dve godine, Borissov je došao u Skoplje na dan proslave 2. avgusta, a prošle godine je došao dan ranije, ali ni prvi ni drugi put nije pokazao želju da poseti najpoznatije mesto proslave, Makin Kamen u Kruševu, mestu koje je poslednjih godina postalo „političko minsko polje“ za zvaničnike. Ove godine Talat Xhaferi obratiće se novinarima na lokaciji, jer nije u interesu nijedne stranke da zaoštrava odnose sa DUI napadajući njegove zvaničnike u Ilindenu.

Pored toga, u kontekstu pregovora Odbora za istoriju Severne Makedonije i Bugarske još uvek ne postoji odluka o zajedničkom slavlju imena i lika Goce Delčeva, kako je dogovoreno za svete Kirila i Metodija, svetog Klementa Ohridskog, svetog Nauma, cara Samuila i Grigora Prlicheva (Grigoris Stavridis) i Ilindenski ustanak. / ibna