Severna Makedonija: Slovenija, Austrija i Češka žele da pregovori sa EU počnu odmah

Severna Makedonija: Slovenija, Austrija i Češka žele da pregovori sa EU počnu odmah

Ministri spoljnih poslova Austrije, Slovenije i Češke sastali su se juče u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Tokom posete Skoplju, ministri spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, Slovenije, Anže Logar i Češke, Jakub Kulhanek, izrazili su podršku svojih zemalja inicijativi portugalskog predsedavanja EU za rešavanje spora između Severne Makedonije i Bugarske i podržali su početak pregovora o pristupanju EU sa Skopljem.

Austrija, Slovenija i Češka kažu da bi Severna Makedonija trebalo da započne pregovore o pridruživanju sa EU odmah.

Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek rekao je da je zajedničkom misijom trojice ministara spoljnih poslova u Skoplju poslana poruka da treba rešavati sva pitanja Severne Makedonije u procesu evropskih integracija i da treba pravilno oceniti početak pristupnih pregovora koji su dugo odlagani i ne bi ih trebalo dalje odlagati.

Dodao je da Austrija, Slovenija i Češka snažno podržavaju portugalsku inicijativu za održavanje prve međuvladine konferencije između Severne Makedonije i EU (koja takođe označava početak pristupnih pregovora).

Prema izjavi iz kancelarije predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, ministri spoljnih poslova Austrije, Slovenije i Češke izrazili su potrebu za održavanjem prve međuvladine konferencije EU i Severne Makedonije, što je pre moguće, te naglasili da bi dalje kašnjenje uticalo na kredibilitet procesa proširenja EU.

Predsednik Stevo Pendarovski naglasio je da Severna Makedonija posebno ceni kontinuiranu i opipljivu podršku Austrije, Slovenije i Češke za njenu integraciju u EU i evropske institucije.

Severna Makedonija još ne može da započne pregovore o pridruživanju sa EU zbog prigovora Bugarske./ ibna