Severna Makedonija: Spasovski i Dimitrov potvrdili spremnost zemlje za pregovore o pristupanju

Severna Makedonija: Spasovski i Dimitrov potvrdili spremnost zemlje za pregovore o pristupanju

Premijer Severne Makedonije u tehničkom mandatu, Oliver Spasovski i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov održali su  u četvrtak zajedničku konferenciju za novinare povodom utvrđivanja Pregovaračkog okvira za međudržavne pregovore sa EU.

Spasovski je napomenuo da je uspešno dostignuta još jedna veoma važna faza u procesu pridruživanja zemlje Evropskoj uniji.

„Ova odluka potvrđuje da nema odstupanja od utvrđene procedure. Definisan je okvir puta koji Severnu Makedoniju još više približava njenom pristupanju Uniji. Sve je jači splet aktivnosti koji vodi pridruživanju naše zemlje EU kao porodici naroda ujedinjenih oko evropske ideje”, rekao je Spasovski i dodao da je to još jedna dobra vest koja je usledila nakon istorijske odluke Saveta Evrope da započne razgovore o EU integracijama 26. marta ove godine.

Premijer Severne Makedonije naglasio je da “preuzimamo korake ka ubrzanju procesa evropeizacije svih slojeva društva”. To je proces koji će pomoći da se evropski standardi u svim oblastima primene u našem društvenom i političkom svakodnevnom životu.

„Za samo tri godine, osim unutrašnjih reformi, naša zemlja je preduzela najiskrenije korake na međunarodnom nivou. To smo učinili u skladu sa najvišim standardima diplomatije i međunarodne politike. Sve vodeće demokratije u svetu to su prepoznale i dale su nam izvanredno priznanje i vide nas kao zemlju koju svi sada žele za partnera. Postali smo ravnopravni saveznici država članica u najmoćnijoj vojnoj bezbednosnoj alijansi na svetu – NATO. Od juče ubrzavamo proces integracije u EU. Otkrili smo procedure za dve strateške obaveze naše zemlje i učinili smo značajne korake u samo tri godine. Retko je neko u regionu pokazao takav učinak države, posebno za zemlju koja se do 2016. godine smatrala zarobljenom“, rekao je Spasovski.

Oliver Spasovski izjavio je da je Vlada u julu 2019. odobrila sve neophodne korake za formiranje pregovaračkih timova koji su već prošli pripremnu tehničku reviziju te da je država spremna “da s punim kapacitetom započnemo pregovore i uspešno pregovaramo u vrlo brzom tempu”.

Nikola Dimitrov je sa svoje strane naglasio da je Evropska komisija ispunila svoju dužnost i na osnovu nove metodologije predložila specifičniji, dinamičniji i pouzdaniji pregovarački okvir koji državama članicama daje prostor da direktno, sa svojim ekspertima, učestvuju u pregovorima i da svojim sopstvenim doprinosom učestvuju u izvještajima o napretku.

„Nakon dobrih vesti iz Brisela, prvog dana nemačkog predsedavanja Savetom EU i nakon usaglašavanja pregovaračkog okvira i njegovog odobrenja od strane Saveta, odnosno država članica, dolaze prva međuvladina konferencija, koja je poseban korak, i forum za politički i reformistički dijalog između Severne Makedonije i Evropske unije. Za to je potrebna vlada sa političkim mandatom“, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov./ibna