Severna Makedonija: Spasovski u samoizolaciji, Vlada radi kao i obično

Severna Makedonija: Spasovski u samoizolaciji, Vlada radi kao i obično

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski objavio je video zapis u kojem kaže da će  po preporuci epidemiologa biti u samoizolaciji kod kuće, ali Vlada će i dalje nesmetano funkcionisati i on će nastaviti obavljati sve dužnosti premijera.

Istovremeno, pominjući vaskršnje praznike, premijer Spasovski pozvao je građane da pokažu odgovornost i poštuju preporuke kako bi se izbeglo širenje koronavirusa.

“Posle vesti da je gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski pozitivno testiran na koronavirus, a nakon što smo se juče sreli na zajedničkoj sednici opštinskih vlasti u kriznom centru, kako bismo doneli odluke o preporukama epidemiologa – to moram da uradim [ izolacija kod kuće]. Želim gradonačelniku Dimitrievskom uspešan oporavak i dobro zdravlje. Iz svoje ću kuće nesmetano obavljati sve svoje radne zadatke na mestu premijera.

Vlada će raditi bez prekida putem internet konferencija, a naše obaveze i prioriteti svakodnevno će se ispunjavati u ovim izuzetnim okolnostima. Tim za upravljanje krizama i Vlada će se, kao i poslednjih nekoliko dana, svakodnevno sastajati putem video konferencije“, rekao je Spasovski.

Širenje koronavirusa, dodao je, napreduje očekivano i zemlja napreduje prema planiranom kontrolisanom scenariju, bez naglog porasta broja obolelih i povećanja broja oporavljenih.

„Pre dva dana svi smo bili srećni; 42 pacijenta su se oporavila u samo jednom danu. Da bismo zadržali kontrolu nad širenjem i došli do tačke u kojoj će oporavci biti brojniji od novih pacijenata, svako od nas mora pokazati potrebnu ozbiljnost i odgovornost. Samo tada ćemo uspeti“, nastavio je premijer.

Takođe je zatražio da se držanje društvene udaljenosti od dva metra očekuje i tokom uskršnjih praznika.

„Pravila se odnose na sve; i mislim na sve. Ne bi trebalo da postoje privilegije. Nećemo se povući ni pola koraka unazad. Ograničenje kretanja važi za sve. Zabrana okupljanja je zabrana svima. Zdravlje i život su jedini razlozi koji stoje iza ovih zabrana. Ograničenje kretanja i okupljanja takođe znači zabranu nekontrolisanog širenja virusa. Znajući sve dileme koje su se pojavile ovih dana o tome kako obaviti verske dužnosti usred krize i za vreme Vaskrsa, uveravam vas – postoji način. Svi ove godine različito proslavljaju Vaskrs. Isto će biti i sa nama. Mi ćemo se moliti kod kuće sa našom najbližom porodicom, umesto da slavimo u Crkvi. Sveštenici će biti u hramovima i odatle će slati svoje poruke i molitve. I moramo ostati kod kuće. Ne postoje improvizacije sa ovim projektom. Onaj ko se odrekne postaje pretnja zdravlju i dobrobiti svojih najmilijih. Onaj koji odstupa u ponašanju ozbiljno ugrožava svoj život. Nemojmo ugroziti zdravlje i život”, rekao je premijer u video poruci. / ibna