Severna Makedonija: Specijalno tužilaštvo se suočava sa velikim izazovom

Severna Makedonija: Specijalno tužilaštvo se suočava sa velikim izazovom

Tvrdnje o učešću bivše šefice Specijalnog tužilaštva Severne Makedonije, Katice Janeve, u korupcijskom skandalu, zadale su ozbiljan udarac ovoj instituciji. Janeva je postala deo istrage nakon hapšenja vlasnika TV mreže u Skoplju i biznismena, koji su optuženi za prisvajanje 1,5 miliona eura od drugog biznismena koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva.

Međutim, Lenče Ristovska, jedna od koleginica tužiteljke Janeve, kaže da ovaj slučaj neće ugroziti efikasnost ove institucije.

“Integritet Specijalnog tužilaštva nije ugrožen. Akcije pojedinaca ne predstavljaju celu instituciju i neće uticati na dosadašnje slučajeve”, kazala je Ristovska.

Eksperti u oblasti pravosudnog sistema su stavili pod sumnju funkcionisanje ove institucije, koja je uspostavljena 2015. godine kao deo političkog sporazuma s ciljem rasvetljavanje skandala vezanog za prisluškivanje a uključuje funkcionere iz prethodne vlade.

“Cilj ove institucije nije ispunjen. Za tri godine, samo je jedna osoba završila u zatvoru od 90 osoba optuženih za korupciju. Bez političke podrške i bojkotovana od strane sudova, ova kancelarija propala u svojoj misiji, i to je vidljivo“, kaže univerzitetski profesor, Blerim Reka. / ibna /