Severna Makedonija: Sporazum o formiranju vlade će biti razmatrane na SDSM i DUI vrhovnim organima

Severna Makedonija: Sporazum o formiranju vlade će biti razmatrane na SDSM i DUI vrhovnim organima

Danas bi vrhovni organi SDSM-a i DUI trebali da potvrde sporazum o formiranju koalicione vlade, koji su juče postigli lideri dveju partija, Zoran Zaev i Ali Ahmeti.

SDSM će sazvati Centralno veće u sredu popodne u 20 sati, dok se prethodno očekuje da će biti održan sastanak članova Izvršnog odbora.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Ahmetijem, lider stranke i kandidat za premijera Zoran Zaev rekao je u izjavi za medije da će sporazum prijaviti najvišim telima stranke i obavestiti koalicione partnere “Mi možemo” i DPA, koji će biti uključeni u koalicionu vladu. Stranke Besa, Liberalno-demokratska stranka, DOM i drugi su deo koalicije “Mi možemo”.

DUI je već objavio da je zakazan sastanak Generalnog saveta stranke za 18:00 u Tetovu na kome će se raspravljati o izborima 15. jula, a Ahmeti će objaviti koalicioni sporazum sa SDSM-om.

Osim činjenice da Talat Xhaferi ostaje predsednik Skupštine, odluke osoba za ministarske pozicije još nisu zvanično otkrivene.

Očekuje se da će većina u parlamentu biti potvrđena glasanjem u petak za izbor novog predsednika. Xhaferi još nije najavio kada će zakazati ponovljeni sastanak radi formiranja vlade.

Mediji neformalno izveštavaju o dogovorenim ministarskim pozicijama u novoj vladi, ali većina se odnosi na stranke albanskog bloka. Još nije poznato kada će Zaev objaviti imena u novoj vladi. Juče je najavio da će doći do promena i da u novoj vladi neće biti ministara bez portfelja. / ibna