Severna Makedonija: Stranke počele pregovore o formiranju nove Vlade

Severna Makedonija: Stranke počele pregovore o formiranju nove Vlade

Prvog dana nakon službenog objavljivanja konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora održanih 15. jula, stranke su počele najavljivati pregovore o formiranju nove vladajuće većine.

Socijaldemokratska stranka SDSM na čelu sa Zoranom Zaevom, najavila je da će formirati Vladu koja će „raditi još jače i još bolje i građanima doneti očekivani rezultat“, na šta je VMRO-DPMNE reagovao da je prethodna Vlada koju su vodili socijaldemokrate učinila „apsolutno ništa“ i nije „ispunila obećanje dato u predizbornoj kampanji“, tako da narod ne zaslužuje drugu takvu Vladu.

Socijaldemokratska unija smatra da je podrška koju su dobili na ranijim parlamentarnim izborima „jak vetar i jasna poruka da se nastavi na putu“ koji su otvorili da „daju ljudima mogućnost da zarade, imaju pravdu i budu deo evropske porodice“.

„Pobedom SDSM-a i koalicije građani su jasno potvrdili da žele da zemlja krene napred. Nema više nazad, nema više režima, nesigurnosti i nebezbednosti. Građani žele da žive u ekonomski naprednoj zemlji sa evropskim vrednostima kod kuće, zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i zemlji koja je ponosna članica NATO-a, stoji rame uz rame sa najmoćnijim državama sveta. Uslediće formiranje vlade na čelu sa SDSM-om koja će doneti rezultate po volji građana,” kažu u SDSM-u.

Posljednjih dana stranački izvori su izvestili da vode neformalne pregovore o odabiru “najprikladnijeg koalicijskog partnera”.

Za sada nema informacija iz VMRO-DPMNE da li i sa kime pregovara o formiranju parlamentarne većine, ali kažu da se trude da formiraju Vladu zasnovanu na principima i evropskim vrednostima.

„Za VMRO-DPMNE je važno da poštuje zakon i vladavina prava kako bi se stvorila koalicija zasnovana na obavezama za pristupanje države Uniji, ali i koalicija koja će poštovati zakon i vladavinu prava”, saopštila je stranka.

DUI je već objavio da neće formirati koaliciju sa strankama koje ne podržavaju Okvirni sporazum i sporazume s Bugarskom i Grčkom, a potpredsednica stranke Teuta Arifi izjavila je prošle nedelje na javnoj televiziji 24 da VMRO-DPMNE ne vide ga kao partnera u novoj Vladi.

„Na našoj konferenciji imamo jasne linije koje se odnose na Ohrid, Prespu i sporazum sa Bugarskom. Mislim da ako govorimo o kontinuitetu, to znači da je to kontinuitet. Kažem, iako ne postoji formalni proces pregovora, možete čuti svakojake kombinacije, ali mislim da je za DUI proces održavanja ovih sporazuma važan i u potpunosti je povezan sa onima koji su stvorili te sporazume i koji su u potpunosti podržavali i radili na njima“, rekla je Arifi.

Albanska alijansa smatra da su otvoreni za razgovore o koaliciji sa svim strankama, ali naglašava da je teže učestvovati u istoj Vladi kao i DUI, iako se takva koalicija ne isključuje kao opcija. Ta stranka veruje da bi što pre trebalo da bude formirana politička i verodostojna Vlada, čiji će jedan od glavnih prioriteta biti pregovori o pristupanju EU.

Za sada je Levica najavila akciju opozicije, iako njen lider Dimitar Apasiev ne isključuje mogućnost da njegova stranka podrži moguću vladu koja bi se formirala između VMRO-DPMNE i svih ostalih albanskih stranaka, bez DUI./ibna