Severna Makedonija: Sudbina Specijalnog tužilaštva još uvijek je neizvesna

Severna Makedonija: Sudbina Specijalnog tužilaštva još uvijek je neizvesna

Budućnost Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji tek treba da bude odlučena. Ministarka pravosuđa Severne Makedonije, Renata Deskoska, kaže da opozicija ne prihvata predloženi zakon.

“Član 105. predstavlja prepreku. Ovaj član treba da omogući procesuiranje predmeta koji su se pretvorili u krivične predmete“, rekla je Deskoska.

Opozicija je tražila više debata o tome, dok je danas zakazan novi sastanak između radnih grupa.

VMRO-DPMNE insistira da Specijalno tužilaštvo postane dio Kancelarije glavnog tužioca. Lider ove stranke je zatražio od šefa ove institucije da podrži predlog opozicije.

Ministar pravde Deskoska kaže da vlada želi da ova institucija djeluje kao nezavisna.

Šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva izjavila je da će poštovati svaku zakonsku odluku koja bude dogovorena.

Međunarodna zajednica je često tražila da strane postignu sporazum i omoguće Specijalnom tužilaštvu da nastavi sa istragama i da procesuira nove slučajeve.

Sporazum u vezi sa Specijalnim tužilaštvom je jedan od uslova koje zemlja mora da dostavi da bi mogla da dobije pozitivan izveštaj o napretku od Evropske komisije. Specijalno tužilaštvo je osnovano 2015. godine kao deo političkog sporazuma koji je imao za cilj da istraži takozvani skandal prisluškivanja koji je rasvetlio mnoge nezakonite aktivnosti u kojima su učestvovali zvaničnici bivše vlade na čelu sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim. / IBNA /