Severna Makedonija: Sudbina Specijalnog tužilaštva u rukama političara

Severna Makedonija: Sudbina Specijalnog tužilaštva u rukama političara

Očekuje se da će vlada i opozicija u Severnoj Makedoniji održati razgovore o budućnosti Specijalnog tužilaštva. Usvajanje zakona kojim se reguliše funkcija ove instituije jedan je od uslova koje je EU nametnula kao deo reformi koje bi zemlja trebala dovršiti kako bi napredovala na putu integracije. Premijer Zoran Zaev optimista je da će strane uspeti postići sporazum.

„Dijalog će se nastaviti kako bi se rešila sva pravna pitanja. Siguran sam da bi moglo postojati zakonsko rešenje ako podržimo najbolji interes države”, rekao je Zaev.

Šef Demokratske unije za integraciju (DUI), Ali Ahmeti, kaže da je otvoren za istragu o navodnom slučaju korupcije u vezi sa telekom kompanijom u zemlji.

„Ne brinem se uopšte. Mi smo u potpunosti podržali Specijalno tužilaštvo i nastavićemo da pružamo podršku u budućnosti”, rekao je Ahmeti.

Makedonska opozicija želi da ova kancelarija bude deo Generalnog državnog tužilaštva, ali stranke vladajuće koalicije insistiraju da ta institucija bude nezavisna i da treba da istraži skandal o prisluškivanju koji je izbio 2015. godine, kada je Zoran Zaev bio lider opozicije.

Strane diplomate takođe insistiraju da Specijalno tužilaštvo mora delovati kao nezavisno telo. / ibna /