Severna Makedonija: Totalna zabrana kretanja će biti određena od petka do utorka zbog Vaskrsa

Severna Makedonija: Totalna zabrana kretanja će biti određena od petka do utorka zbog Vaskrsa

Vlada Severne Makedonije odlučila je da produži specijalni režim ograničavanja kretanja tokom vaskršnjih praznika od petka, 17. aprila u 16 ​​sati do utorka, 21. aprila u 05:00. Ministarstvo unutrašnjih poslova će pooštriti kontrolu nad crkvenim objektima tokom zabrane.

Pored toga, odobren je predlog Kriznog koordinacionog centra za ograničavanje kretanja i okupljanja od četvrtka do utorka, koji podrazumeva zatvaranje svih parkova, izletišta, rekreativnih područja u nacionalnim parkovima i šumama, kao i vikend naselja tokom zabrane, a Ministarstvom unutrašnjih poslova takođe će vršiti inspekciju u tim oblastima.

Za osobe starije od 67 godina, policijski čas ostat će na snazi tokom svih radnih dana od ponedjeljka do petka, osim u periodu od 10 do 12 sati. U ponedeljak, 20. aprila, policijski čas se primenjuje na sve građane. Za sve osobe mlađe od 18 godina, policijski čas ostat će na snazi tokom svih radnih dana od ponedjeljka do petka, osim u periodu od 13:00 do 15:00.

Tokom sastanka, Vlada je zaključila da se vanredno stanje u opštinama Debar i Centar Župa okončalo i dalo očekivane rezultate u pogledu javnog zdravlja.

Na sastanku je takođe odlučeno da će vanredni i opunomoćeni ambasadori i generalni konzuli Severne Makedonije, koji svoje pravo na platu ostvaruju u skladu sa zakonom o spoljnim poslovima, dobiti 20% nižu platu sledećeg meseca.

Vlada je takođe izdala uredbu prema kojoj će državljanin Severne Makedonije koji uđe na granični prelaz posle 13. aprila iz zemlje koja je izložena velikom riziku COVID-19 prema listi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) biti stavljen u strogu izolaciju (karantina) najmanje 21 dan od dana njihovog dolaska u severnu Makedoniju. / ibna