Severna Makedonija: U Opštini Kumanovo proglašena potpuna zabrana kretanja

Severna Makedonija: U Opštini Kumanovo proglašena potpuna zabrana kretanja

Vlada Severne Makedonije odlučila je da uvede policijski čas i proglasi poseban režim kretanja stanovništva u opštini Kumanovo, najavljujući totalno zatvaranje vikendom od 21.00 u petak do 00.05 u ponedeljak. Radnim danima, od ponedeljka do petka, zabrana će biti na snazi svakog dana od 16:00 do 05:00.

Za potrebe poljoprivrednih aktivnosti kretanje po selima je dozvoljeno isključivo radi obavljanja poslova.

Oštar porast slučajeva zaraze tokom poslednja 24 sata u Kumanovu primorao je Vladu da preduzme drastične mere kako bi ograničila kretanje stanovništva te se suprostavila širenju koronavirusa.

Prema ministru zdravlja Severne Makedonije Venku Filipčeu, na kliniku za zarazne bolesti primljeno je 68 pacijenata, od kojih 10 ima teže simptome koronavirusa, a ostali su uglavnom u dobrom stanju.

Filipče je dodao da je u kumanovskoj bolnici bilo 11 potvrđenih slučajeva, u koje su bili uključeni zdravstveni radnici, uz još dva u klinici za zarazne bolesti.

Zbog toga su u petak dva lekara iz Skoplja i Štipa raspoređena da preuzmu Odeljenje za zarazne bolesti u Kumanovu.

Potvrđen je jedan slučaj na klinici za zarazne bolesti, pri čemu pacijent pripada tehničkom medicinskom osoblju; članovi porodice takođe su testirani. / ibna