Severna Makedonija: Ukinut policijski čas a ugostitelji nastavljaju rad

Severna Makedonija: Ukinut policijski čas a ugostitelji nastavljaju rad

Policijski čas u Severnoj Makedoniji biće ukinut danas, dok će objekti ukojima se poslužuje htana rad nastaviti 28. maja na osnovu protokola o uslugama na otvorenom. Rad ove vrste biznisa u zatvorenim prostorima biće regulisan u narednoj fazi popuštanja mera, odlučila je Vlada a saopštio premijer, Oliver Spasovski.

Na konferenciji za štampu Spasovski je rekao da se odluke koje je doneo Savet ministara odnose na ukidanje mera utvrđenih za borbu protiv širenja koronavirusa.

Pored ukidanja mera za ograničavanje kretanja i odlučivanja o otvaranju objekata u kojima se služi hrana, Vlada je odlučila da od 1. juna suspenduje rad od kuće i rotacione smene. Nakon ovog ukidanja uslediće odgovarajući protokol kojim će biti utvrđene mere zaštite na radnim mestima, kao i lična zaštitna oprema.

“Ovo se neće odnositi na hronične bolesnike, a biće popuštanja i za roditelje dece do 10 godina ili roditelje sa predškolskom decom”, rekao je Spasovski.

Pored toga, promeniće se i protokol za građane Severne Makedonije koji ulaze u zemlju iz inostranstva. Umesto da budu smešteni u obavezni karantin, trebali bi ostati u kućnoj izolaciji.

“Obvezni karantin za naše građane koji dolaze u zemlju humanitarnim letovima ili kao pratnja se ukida i zamenjuje kućnom izolacijom, pod uslovom da se obezbedi negativan PCR test 72 sata pre ulaska u zemlju”, objasnio je Spasovski.

Oni koji su trenutno u državnom karantinu o svom trošku mogu uraditi PCR test i, ako se pokaže negativan, obavezna mera karantina može biti opozvana.

Spasovski je takođe rekao da je virus i dalje prisutan i da je od presudnog značaja poštovanje mera lične zaštite i fizičke udaljenosti.

„Mere će se strogo slediti na osnovu novih podataka. Sposobnost i znanje zdravstvenih radnika dostigli su visok nivo stručnosti i to nam daje pravo da zaključimo da zdravstveni sistem može da odgovori izazovima. Uspešno smo prošli prvu fazu epidemije i ni u kojem slučaju se zdravstveni sistem nije opteretio. Virus je ovde i tu je da ostane sve dok ne bude stečen imunitet ili pronađena vakcina. Važno je da se građani pridržavaju pravila lične zaštite i fizičke udaljenosti. Živimo s koronavirusom na način na koji ćemo se zaštititi i zaštititi zdravlje svih oko nas“, zaključio je Spasovski. / ibna