Severna Makedonija: Umereni optimizam nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije

Severna Makedonija: Umereni optimizam nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije

Izveštaj Evropske komisije, objavljen u ponedeljak, u kojem se hvali napredak Severne Makedonije i preporučuje početak pregovora o pristupanju, uneo je optimizam među političarima u zemlji i inostranim diplomatama da će Evropski savet odlučiti o početku procesa pregovora o pristupanju.

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da je izveštaj Evropske komisije neverovatan i odličan te da potvrđuje napore Vlade da sprovede reforme, tako da je razumno očekivati da “dobijemo ono što zaslužujemo, odnosno da započne proces pregovora o pristupanju”.

„Izveštaj jasno kaže da je Vlada pojačala napore na sprovođenju reformi. Zaključuje se da je sve što je učinjeno pozitivan pregled za Severnu Makedoniju; preduzeti su svi koraci koje je potrebno preduzeti u procesu reformi i to je dobra osnova za što skorije započinjanje pregovora o pristupanju EU“, rekao je Spasovski.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov veruje da je posle pozitivnog izveštaja EK vreme da Evropa donese konkretnu i održivu odluku o otvaranju pregovora o pristupanju.

„Nakon iskustva poslednje dve godine, nažalost, ne možemo sebi da priuštimo da budemo sretni. Mislim da moramo prvo da vidimo tu odluku“, rekao je Dimitrov u televizijskom intervjuu.

Prema njegovim rečima, izveštaj je više nego dobar, čak odličan, jer kaže da je uprkos oktobarskom razočaranju Severna Makedonija pojačala, ubrzala reformske napore, što je dalo opipljive i održive rezultate.

„Sada imamo okvir u kojem su sastojci uspeha očigledni. Imamo mini-izveštaj i sada je vreme za početak pregovora o pristupanju i nadam se da će Evropa iskoristiti da to sprovede. Ako EU to ne uradi u ovom kontekstu, najveća žrtva biće politika proširenja, tj. EU će signalizirati da su vrata zatvorena za području okruženja država članica i mislim da to neće učiniti“, dodao je Dimitrov.

Velike stranke takođe očekuju skori početak pregovora. Socijaldemokratska stranka (SDSM) smatra da je pozitivni izveštaj Evropske komisije potvrda uspešnih politika za evropsku integraciju stranke i lidera stranke Zorana Zaeva, dok konzervativni i nacionalistički VMRO-DPMNE veruje da je zemlja zaslužila da dobije datum Pregovori o pristupanju EU mnogo ranije.

Poticaj za optimizam u pogledu početka pregovora dao je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas, koji je rekao da Nemačka, nakon pozitivnih ocena Evropske komisije za Severnu Makedoniju i Albaniju, želi brzi početak pregovora o pristupanju dveju zemalja u EU.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji, Samuel Žbogar, veruje da je Severna Makedonija uradila svoj posao i da je sada red na države članice, verujući da su zvezde postavljene (nove članice u EU) i nada se da će konačno biti donesena odluka za otvaranje pregovora o pristupanju.

Prema njegovim rečima, sve države članice EU zadovoljne su pregovaračkom metodologijom, tako da ne očekuje velike probleme kada to bude odobreno na samitu EU 26. marta na kome bi trebalo da se raspravlja o odluci o otvaranju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Francuski ambasador u Severnoj Makedoniji Kristijan Thimonier rekao je juče nakon sastanka sa premijerom Oliverom Spasovskim da je Francuska optimistična po pitanju izveštaja Evropske komisije i metodologije proširenja, kao ohrabrujuće osnove za odluku o početku pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom./ibna