Severna Makedonija: Ustavni sud protiv reorganizacije Narodne skupštine

Severna Makedonija: Ustavni sud protiv reorganizacije Narodne skupštine

Članovi Ustavnog suda Severne Makedonije razgovarali su danas o tome da li parlament može biti reorganizovan nakon njegovog raspuštanja. Diskusija je održana nakon što su sudije pregledale inicijativu sudije Osmana Kadriua, jednoglasno odlučivši da nema uslova za prihvatanje reorganizacije.

Kadriu je svojom inicijativom pozvao na početak zvaničnog postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspuštanju Narodne skupštine. Jednoglasan stav nakon rasprave uz učešće svih sudija bio je da nema uslova za prihvatanje inicijative, jer je u ovom slučaju predstavljalo presudno pitanje, s obzirom da je Ustavni sud već doneo odluku o ustavnosti i zakonitosti ove odluke na sednici koja je održana 8. i 15. aprila, kada je većina odlučila da ne pokrene postupak za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti, kao što je Ustavni sud objavio u izjavi.

U to vreme su uslovi inicijative uzeti u obzir u raspravi, kako je saopštio i Ustavni sud.

Ovom odlukom trebalo bi da se okonča rasprava o mogućem povratku članova raspuštenog parlamenta, a političke stranke bi trebalo da se fokusiraju na datum izbora na sastanku lidera sa predsednikom Stevom Pendarovskim, koji će naverovatnije biti održani na leto. Zoran Zaev je rekao da se SDSM zalaže za izbore 14. juna, a Hristijan Mickoski je izjavio da je stav VMRO-DPMNE bio da bi teoretski mogli da budu održani u prvoj polovini jula. / ibna