Severna Makedonija: Varhelyi danas putuje u Skoplje

Severna Makedonija: Varhelyi danas putuje u Skoplje

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelyi posetiće danas Severnu Makedoniju.

Ovo je na konferenciji za novinare u utorak najavio ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, napomenuvši da Varhelyi dolazi u ovu zemlju nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku na putu ka EU i Ekonomskog plana za Zapadni Balkan.

„U ovom trenutku bih želeo da se osvrnem na poruku komesara EU Varhelyija, koja mi je poslata tokom moje posete Briselu pre nekoliko dana – aa očekujem da će to biti potvrđeno tokom njegove posete Skoplju – u vezi sa snažnim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, sa mobilizovanom finansijskom podrškom od devet milijardi evra kroz IPARD 3 finansiranje. Ovo predstavlja kombinovani oblik grantova i lakih zajmova za podršku ekonomskoj transformaciji i oslobađanje novih finansijskih prilika u regionu fokusirajući se na infrastrukturu i interkonekcije”, rekao je Osmani.

Dodao je da je ambicija Evropske komisije jasna; da bi se države Zapadnog Balkana u naredne četiri godine približile evropskim standardima i ekonomski i u pogledu infrastrukture i društva.

„Iako je ovo opšta politika EU u ovoj oblasti, mogu samo da naglasim važnu ulogu poverenika sa kojim sam se sastao pre nekoliko dana i koji sutra dolazi u Skoplje sa ova dva dokumenta. Vidim to kao nastavak ambicije EU da dovrši proces proširenja, prvo usklađivanjem pregovaračkog okvira i, naravno, održavanjem prve međuvladine konferencije“, rekao je Osmani. / ibna