Severna Makedonija: Vlada dobila poverenje Parlamenta nakon iznenađujućeg poteza premijera Zaeva

Severna Makedonija: Vlada dobila poverenje Parlamenta nakon iznenađujućeg poteza premijera Zaeva

Iznenađujućim potezom u sredu popodne, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je od parlamenta glasanje o poverenju Vladi, dobivši 62 glasa od 120.

U tom procesu, Zaev je donekle smanjio previranja u vladajućoj koaliciji, posebno nakon neslaganja sa DUI i najavama nekih manjih partija da će se samostalno kandidovati za mesta u Parlamentu. To je takođe bio udarac za opoziciju, koja nije očekivala takav potez, jer je neprestano gradila svoju politiku sa nejasnim tvrdnjama da se većina raspada i da će formirati novu koaliciju za rušenje vlade.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, tokom postupka nije bilo rasprave, već samo stav premijera u kojem je objasnio razloge za ovaj potez. U svom govoru Zaev je ponovio neke od razloga koje je ranije naveo zbog čega se odlučio na takav potez, nakon višemesečnih upornih poziva opozicije da podnese ostavku i najava da je formirana nova parlamentarna većina.

„Danas sam odlučio da se pojavim pred vama i pozivam se na član 93 (1) Ustava koji predviđa da Vlada ima pravo da pokrene pitanje poverenja pred Skupštinom, kao i da se pozove na član 217 (2) Poslovnik o radu Skupštine koji kaže da ako predsednik Vlade usmeno na sastanku Skupštine iznese predlog za glasanje o poverenju Vladi, Skupština će o njemu glasati na istom sastanku bez rasprave; Koristim ovaj član Ustava i član Poslovnika da bih tražio da poslanici daju glasanje o poverenju Vladi“, rekao je Zaev.

„Vreme je da se sa tim suočimo i razjasnimo, da vidimo na delu takozvanu većinu opozicije koja bi trebalo da sruši ovu vladu“, rekao je Zaev. „Ovo je trenutak da pokažemo građanima koliko istine ima u rečima opozicije. Ovo je vreme da vidimo o čemu se radi. Stabilna Vlada sa stabilnom parlamentarnom većinom ili nestabilnom opozicijom; mora biti jedno od to dvoje, a ne oboje“.

Zaev je naglasio da su, uprkos naporima sa preprekama i isključenjima u rukovodstvu VMRO-DPMNE, građani svakodnevno izloženi „lažnim vestima i dezinformacijama o novoj nepostojećoj većini, nekoj novoj nestabilnosti i mnogo čemu drugom“. Samo zbog unutrašnjih stranačkih ciljeva u VMRO-DPMNE, uporno se plasiraju laži kako bi se stvorila percepcija nesigurnosti kod građana, a neizvesnosti u ekonomiji. Međutim, kao i uvek, istina je najmoćnije oružje protiv laži, između lažnih i istinitih vesti. Parlamentarna većina, ja, Vlada i koalicija nećemo dozvoliti neizvesnost, nesigurnost, neuspehe, isključenja i prepreke“, naglasio je Zaev.

Takođe je rekao da će glasanje uspeti uprkos činjenici da njegova stranka SDSM ničim ne ucenjuje koalicione partnere.

„Da pokažemo da nemamo ništa protiv manjih partija koje su odlučile da nezavisno rade u Skupštini. Da pokažemo da nemamo većinu čekovima koje je izdao Nikola Gruevski. Naša provera je podrška građana na izborima“, rekao je Zaev.

Konačno, poslanici Liberalno demokratske partije (LDP) i Demokratske unije, koji su ranije najavili da će se kandidovati kao nezavisni poslanici u Parlamentu i van koalicije SDSM, glasali su za Vladu, potvrđujući da ostaju u parlamentarnoj većini.

Prema članu 92. Ustava, nakon izglasavanja poverenja Vladi, isto pitanje se ne može postavljati 90 dana.

VMRO-DPMNE, koja je bila iznenađena premijerovim predlogom, uspela je samo da kaže da se Zaev toliko uplašio da nije dozvolio debatu o glasanju o poverenju; nakon toga napustili su sednicu.

Nakon izglasavanja poverenja, poslanici su većinom od 62 poslanika usvojili zakone na čekanju. / Ibna