Severna Makedonija: Vlada i glavna opoziciona stranka se prepiru oko evropskih integracija

Severna Makedonija: Vlada i glavna opoziciona stranka se prepiru oko evropskih integracija

Vlada i opozicija u Severnoj Makedoniji nastavljaju sa kritikama i optužbama o procesu integracije zemlje u EU, posle neuspeha da dobije datum za početak pregovora. Premijer Zoran Zaev rekao je da zemlja dobija snažnu podršku međunarodnih saveznika, da se nada da će greška biti ispravljena i da će što pre dobiti datum za početak razgovora.

Premijerova Socijaldemokratska liga kritikovala je pristup opozicionog lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da je za neuspeh u dobijanju datuma kriva Vlada, a ne francuski predsednik Macron. “Macron je bio u pravu kad nas je blokirao”, rekao je Mickoski u intervjuu Večernjem listu.

„Iako je cela demokratska Evropa priznala da je EU napravila istorijsku grešku zbog toga što nije dala datum Severnoj Makedoniji, Mickoski se svodi na sramotne i antidržavne izjave“, naglasio je SDSM. Prema vladajućoj stranci, jedina ponuda Mickoskog je povratak režima izolacije, siromaštva i nejasne perspektive.

Ali VMRO-DPMNE je ponovo odgovorio da je administracija premijera Zaeva propustila svaki plan koji je napravila. Prema ovoj stranci, najveći problem je to što građani beže iz zemlje jer tu nemaju ni život nii budućnost. Opozicija naglašava da će na izborima 12. aprila sledeće godine Zaev otići u političku penziju.

Rasprave između dva glavna politička pola su se pojačale u svetlu već zakazanih vanrednih parlamentarnih izbora./ibna