Severna Makedonija: Vlada objavila drugi paket mera

Severna Makedonija: Vlada objavila drugi paket mera

Vlada Severne Makedonije objavila je novi paket mera kojma bi trebalo da obezbedi finansijsku podršku ranjivim društvenim grupama, preduzećima i radnicima pogođenim pandemijom koronavirusa.

Mere uključuju finansijsku podršku pravnim licima iz privatnog domena pogođenim finansijskom krizom zbog koronavirusa; pomoć sportistima i umetnicima; mesečna nadoknada u iznosu od 50% prosečne zarade biće isplaćena onima koji su bez posla zbog krize.

Pored toga, izabrani i postavljeni funkcioneri primit će minimalnu platu od 14.500 denara za april i maj 2020. godine, dok predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih institucija neće dobiti nadoknadu tokom krize.

U isto vreme, ljudi iz neformalnih grana privrede su zbrinuti, ali se obezbeđuje smeštaj. Aukcije se obustavljaju do kraja juna; krediti se odgađaju; zajmovi finansijskim kompanijama i lizing kompanijama smanjuju se i novi termini se utvrđuju, dok se plaćanja zakupa korisnicima socijalnog stanovanja takođe odgađaju.

Dodeljeni su dodatni beskamatni zajmovi za kompanije od osam miliona evra, zajedno sa zajmovima sa niskim kamatama od Razvojne banke Republike Severne Makedonije od 50 miliona evra, koji su dostupni putem komercijalnih banaka radi zaštite likvidnosti kompanija.

Takođe je zabranjeno pokretanje stečajnih postupaka; upotreba prvog dela godišnjeg odmora je obavezna, dok je za COVID-19 uspostavljen fiksni fond.

Zaev je zadovoljan merama; Mickoski ih opisuje kao nedovoljne

Predsednik SDSM-a Zoran Zaev pozdravio je prihvatanje i odobrava većinu finansijskih mera koje su predložile njegova stranka i ekonomska grupa.

Prema bivšem premijeru, drugi paket mera pravi ozbiljne korake ka održavanju radnih mesta građana u preduzećima koja su pogođena krizom epidemije koronavirusa, kao i mere za garantovanje prihoda za svakog zaposlenog tokom krize.

„Ovo su mere vredne 200 miliona evra; mere solidarnosti, uzajamna pomoć u teškim situacijama, mere za pomoć svakoj porodici, mere za smanjenje troškova za svako domaćinstvo tokom recesije“, primetio je Zaev.

„Danas smo svi mi građani, čitavo naše društvo, naša ekonomija, na testu. Ovaj test ćemo proći samo ako pokažemo solidarnost; ako pomognemo jedni drugima”, zaključio je Zaev.

Vođa VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski opisao je drugi paket kasnim i neadekvatnim.

„Ne kažem da tu nema mera koje su dobre i koje će pomoći. Ali kažem: mislim da paket pomoći u celini nije realan i ne pomaže dovoljno privredi i građanima“, rekao je Mickoski.

On smatra da su mere za privredu i građane „razlog za veliku i ozbiljnu zabrinutost jer je crna i ozbiljna ekonomska recesija odmah iza ugla“.

Na kraju je istakao da mere za podršku privredi predstavljaju odluke koje stvaraju iluziju da neko ima posao i da je osmislio mere za podršku ekonomiji. / ibna