Severna Makedonija: Vlada ponovo uvodi policijski čas

Severna Makedonija: Vlada ponovo uvodi policijski čas

Ministar zdravlja Severne Makedonije, Venko Filipče, saopštio je večeras da je Vlada prihvatila predlog Komisije za zarazne bolesti da se u nekim gradovima i regionima širom zemlje vrate stroge mere policijskog časa. Prema analizi Komisije, na nekoliko lokacija u ovoj zemlji dolazi do brzog širenja virusa zbog masovnog nepoštovanja mera, kao na primer u Skoplju, Kumanovu-Lipkovu, Tetovu i Štipu.

Predlog Komisije bio je da se uvede zabrana saobraćaja u Skoplju, Štipu, Kumanovu sa Lipkovom i Tetovom sa početkom sutra u 21:00 do ponedeljka ujutro u 5:00. (lokalno vreme).

U svim ostalim gradovima policijski čas stupiće na snagu od sutra u 21:00 do 5. juna u 17 sati, dok će ostalih dana zabrana početi u 16 ​​časova i trajaće do sledećeg dana u 5:00.

Posete grobljima iz drugih razloga osim sahrana su takođe zabranjene.

„I nakon stotinu konferencija za štampu i hiljade apela, neki građani ne žele da prihvate stvarnost. Tek kada se razbolimo, shvatimo koliko je virus opasan. Samo zajedno možemo prevazići krizu. Sve do sada usvojene mere bile su odlične, a strategija je dala rezultate, o čemu svedoče prilično stabilne opštine, poput Debara gde nema nijednog slučaja. Uveli smo sve strategije koje se koriste širom sveta. Nažalost, ne možemo kontrolisati ponašanje ljudi. Ne smemo dozvoliti da se zdravstveni sistem opterećuje“, naglasio je Filipče.

Na današnjem sastanku, Odbor za zarazne bolesti odobrio je predlog za uvođenje zabrane saobraćaja u Skoplju, Štipu, Kumanovu sa Lipkovom i Tetovom od sutra u 21:00 do ponedeljka ujutro u 05:00.

Pored toga, zabrana saobraćaja biće uvedena od sutra (4. juna) u 21.00. do ponedeljka (8. juna) do 17 ćčasova u Skoplju – sve opštine, Opština Kumanovo, Opština Lipkovo, Opština Štip, Opština Tetovo, kao i Bogovinje, Brvenica, Tearce, Zelino i Jegunovce. U svim ostalim gradovima zabrana saobraćaja ostaće na snazi od sutra (4. juna) u 21:00 do prekosutra (5. juna) do 17:00, dok će ostalih dana početi u 16:00 i trajaće do sledećeg dana u 17:00. / ibna