Severna Makedonija: Vlada predstavila projekat “Evropska agenda na unutrašnjem planu”

Severna Makedonija: Vlada predstavila projekat “Evropska agenda na unutrašnjem planu”

„Evropska agenda na unutrašnjem planu“ predstavlja sveobuhvatan plan sa jasnim zadacima i rokovima za sve državne institucije Severne Makedonije, kako bi se osigurao fokus i odgovornost reformskih mera za 2021. godinu i kako bi se društvo evropeizovalo, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na prezentaciji projekta.

Na konferenciji za novinare koju je povodom predstavljanja plana održala Vlada, Zoran Zaev je primetio da su „agenda i obaveze koji su postavljeni kao prioritet za Vladinu akciju do 2021. prevedeni u„ Evropsku agendu na unutrašnjem planu“. Kroz ovo će građani dobiti bolje usluge i podići kvalitet života, dokazujući još jednom da Severna Makedonija zaslužuje svoje mesto u EU i definitivno pripada evropskoj porodici naroda.“

Nova Vladina akcija fokusira se na izbornu reformu, pravosuđe, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, osnovna ljudska prava, reformu medija, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave, kao i na životnu sredinu i klimatske promene.

Projekat je pripremio potpredsednik vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov sa timom Sekretarijata za evropske poslove, a bio je i na konsultacijama sa nevladinim organizacijama koje rade u oblasti evropskih integracija, ali i sa delegacijom EU. Sastavljen je na osnovu preporuka Evropske komisije, Saveta Evrope, Venecijanske komisije, GRECO, uzimajući u obzir novu metodologiju trgovanja i fokusirajući se na kompleks Temeli, koji takođe diktira dinamiku pregovora.

„Evropska agenda na unutrašnjem planu“ predstavlja naš iskreni doprinos evropskoj agendi kao naše osnovno opredeljenje. Evropeizacija makedonskog društva ne bi trebalo da čeka, a mi očekujemo da će naš plan za završne procese ove agende proizvesti isti pozitivan izveštaj 2021. godine. „Evropska agenda na unutrašnjem planu“ zasniva se samo na dosijeu Severne Makedonije u Briselu i bezrezervna je poruka za početak pregovora koja proizilazi iz izveštaja za 2020. godinu“, rekao je Zaev.

Kako je naglasio, Vlada je uspela da zemlju stavi na put bezbednosti i zaštite i ostvarila je značajan napredak u ključnim političkim i ekonomskim oblastima. „Postali smo 30. članica NATO-a i dobili smo jednoglasnu, bezuslovnu preporuku Saveta EU da započnemo pregovore o pridruživanju, a prva međuvladina konferencija za formalni početak pregovora tek treba da se održi.“

„Proces traje već dugo i definitivno se nećemo zaustaviti. Suočeni smo sa izazovima, ali nećemo biti obeshrabreni. I dalje se nastavljaju politički i diplomatski napori, zajedno sa naporima za ukidanje bugarskog veta. Kada se založimo i ujedinimo, doći će i rezultati “, rekao je Zaev.

Prema zameniku premijera Nikoli Dimitrov, „Evropska agenda na unutrašnjem planu“ odražava Vladine reformske napore i pokušaj da se omogući mapiranje ključnih koraka i praćenje budnosti, u kombinaciji sa pritiskom da se ispune ove obaveze.

„Imamo mnogo posla, ali ja i Sekretarijat za evropska pitanja i Vlada spremni smo da stavimo institucije na raspolaganje i razbijemo mitove o tome da se strategije i planovi prave samo kada se želi izbeći pravi posao. Cilj nam je da obezbedimo fokus, sledljivost i odgovornost koraka reforme tako da se dobiju vidljivi i konkretni rezultati“, rekao je Dimitrov.

Naglasio je da će Sekretarijat za evropske poslove, kao centralni organ procesa evropeizacije, započeti reviziju mehanizma za upravljanje i koordinaciju pristupnih pregovora, kako bi se uskladio sa novom metodologijom pregovora sa EU.

„To znači da ćemo pregledati strukture pregovora, uzimajući u obzir pravilnu koordinaciju i uključivanje procesa, tako da sve socijalne institucije i akteri pronađu svoje mesto i budu spremni kada se najavi početak“, rekao je zamenik premijera za evropske poslove Dimitrov.

S druge strane, opoziciona stranka VMRO-DPMNE tvrdi da je „Evropska agenda na unutrašnjem planu“ novi neuspešni „Plan 3-6-9“, „Plan 18“, „Akcija 21“.

Sprovođenje „Evropske agende na unutrašnjem planu“ nadgledaće Sekretarijat za evropska pitanja na nedeljnom nivou, a zamenik premijera Dimitrov izveštavaće Vladu o svakom sastanku. Pored toga, na osnovu podataka o sprovođenju, biće pripremljeni izveštaji o izvršenju agende koji će biti dostavljeni Vladi u maju, septembru i decembru ove godine, koja će pratiti tempo pripreme izveštaja EU. / ibna