Severna Makedonija: Vlada žali zbog izjava bugarskog ministra odbrane

Severna Makedonija: Vlada žali zbog izjava bugarskog ministra odbrane

Vlada Severne Makedonije osudila je izjave ministra odbrane Bugarske Krasimira Karakačanova koji je rekao da može poslati inžinjerijski puk za demontažu spomenika u Severnoj Makedoniji na kome piše „bugarski fašistički okupatori“.

Vladin portparol Duško Arsovski izjave je ocenio kao nedostojne i neprimerene, komentarišući da predstavnici dve države članice NATO-a ne mogu međusobno da komuniciraju na ovaj način.

„Verujemo u rešenja i uvereni smo da susedna država koja je prva priznala našu nezavisnost i bila podrška na našem putu ka članstvu u NATO-u i EU, neće razmišljati o preispitivanju prava na samoopredeljenje prijateljskog naroda Severne Makedonije. Možemo samo izraziti optimizam da to nije stav većine građana i akademske zajednice u Bugarskoj“, rekao je Arsovski.

Upitan da li vlada razmatra slanje protesta u Bugarsku, Arsovski je naglasio da se trenutno o takvom pitanju ne razmatra, ali u slučaju da bude odabran ovaj scenario, pružiće dodatne informacije.

Ranije danas ministarka odbrane Radmila Šekerinska takođe je komentarisala izjavu Karakačanova. Rekao je da dani kada su ministri odbrane našeg regiona mogli da daju takve izjave i neko ih smatra ozbiljnim pripadaju prošlosti.

„Bugarska je članica NATO-a kao i mi, a to nije način na koji članice Alijanse komuniciraju ili bi trebale da komuniciraju. I dalje ćemo slati iste poruke kao i prethodnih godina. Naši građani nas plaćaju i očekuju da im pružimo bezbednost, a ona zavisi od dobrosusedskih odnosa“, rekla je Šekerinska. / ibna