Severna Makedonija: Vlasnik TV mreže uhapšen, telefon glavnog tužioca zaplenjen

Severna Makedonija: Vlasnik TV mreže uhapšen, telefon glavnog tužioca zaplenjen

U poslednjih nekoliko časova, Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji umešano je u skandal koji je šokirao pravosudni sistem. Prošle večeri, Kancelarija državnog pravobranioca je zadržala u pritvoru vlasnika mreže 1TV, Bojana Jovanovskog, zajedno s preduzetnikom Zoranom Milevskim. Policija ih je uhapsila pod sumnjom da su prisvojili novčana sredstva na ilegalne načine. Dvojica muškaraca osumnjičena su da su od osobe koja je pod istragom Specijalnog tužilaštva primili 1,5 miliona evra.

Ali, šef Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, koja je juče podnela ostavku, takođe je bila meta u ovom slučaju. Iz Kancelarije nije pomenuo njeno ime, ali se saznaje da je njen mobilni telefon zaplenjen kao deo ove istrage.

Tužiteljica Vilma Ruskovska rekla je da će novi detalji biti otkriveni u narednim danima. S druge strane, glavna tužiteljica Katica Janeva podnela je ostavku s te funkcije sinoć, 30 minuta pre nego što je državni tužilac održao konferenciju za novinare.

Janeva, koja je imenovana za šefa ove kancelarije 2015. godine, izjavila je da ne želi da njeno ime postane motiv političkih sukoba i da je oduvek obavljala svoj posao vođena pravdom i vladavinom prava. / ibna /