Severna Makedonija: VMRO-DPMNE će voditi tešku borbu na predstojećim opštim izborima

Severna Makedonija: VMRO-DPMNE će voditi tešku borbu na predstojećim opštim izborima

Za tri dana će u Severnoj Makedoniji početi do sada možda najneobičnija izborna kampanja, uoči parlamentarnih izbora 15. jula. Tokom kampanje neće biti velikih skupova a okupljanje građana biće smanjeno, uz prezentaciju programa stranaka putem videa na društvenim mrežama. Takođe, izbori će trajati tri dana i održat će se u skladu s posebnim protokolima o zaštiti za COVID-19.

Pod tim uslovima, 15 političkih subjekata sa 87 lista, koji su, kako je prvobitno bilo planirano, trebali da se takmiče za mesta u Parlamentu 12. aprila, nadmetaće se 15.jula za 120 mesta.

Ovo su prvi parlamentarni izbori za lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, ali nije prvi izborni izazov za rukovodstvo stranke, za koji su prvi test bili prošlogodišnji predsednički izbori. Predstojeći izbori su, u stvari, prva direktna konfrontacija Mickoskog i lidera SDSM-a Zorana Zaeva oko položaja premijera.

Za Zorana Zaeva ovo su treći parlamentarni izbori od kako je postao lider SDSM-a. Iako je Zaev glavni protivnik Mickoskom, SDSM nije jedini konkurent VMRO-DPMNE, jer je nekoliko drugih političkih subjekata iz dvanaest provincija objavilo učešće u izborima. S obzirom da su to manje stranke, pitanje je hoće li osigurati mandate, ali vrlo je verovatno da će „ukrasti“ neke glasove delu biračkog tela koji je više naklonjen VMRO-DPMNE.

S tim u vezi, izborna zastupljenost dela reformskog krila VMRO-DPMNE na ovim izborima je očigledna, što je rezultat podele u stranci nakon referenduma 2018. godine, odnosno pre odobrenja ustavnih amandmana. “Makedonska ideja” Petra Bogojevskog, koga je zbacio zamenik generalnog sekretara VMRO-DPMNE, obezbedila je učešće na izborima preko stranke registrovane kao socijaldemokrate, odnosno preko SDU-a, koju je svojevremeno formirao Lazar Elenovski.

S druge strane, nova stranka Glas za Makedoniju koju je formirala bivša poslanica Solza Grčeva, smenjena od SDSM-a i koja je bila među desničarskim grupama koje se bore za bojkot referenduma, prvi je put na izborima. Iz kampa koji je otvoreno podržao bojkot referenduma o Prespanskom sporazumu dolazi i Jedinstvena Makedonija Janka Bačeva, koja je formirala koaliciju s Frodemom Jove Kekenovskog. Bačev i Kekenovski formirali su koaliciju pod nazivom “Nikad sever – uvek Makedonija”.

Novoformirana stranka Integra, za koju se kaže da je konzervativna stranka, takođe prvi put učestvuje na ovim izborima.

Uprkos raslojavanju VMRO-DPMNE tokom političke krize sa prisluškivanjima, a potom i o referendumu o promeni imena, što se ogleda u kandidaturama na ovim izborima, situacija u levom taboru izgleda jasnija.

“Vaša stranka”, koja je formirana pre izbora, takođe će premijerno predstaviti na ovim izborima, ali samo u tri izborne jedinice, gde njene liste sadrže nekoliko poznatih imena iz pravnih krugova, poput advokata Aleksandra Tortevskog, univerzitetske profesorice Mirjane Najčevske i penzionisanog profesora Đorđa Marjanovića.

Za „Levicu“ ovo će biti drugi parlamentarni izbori od premijere stranke u 2016. godini, kada je skoro osvojila jedno mesto. Ali posle poslednjih parlamentarnih izbora stranka je doživela mnogo promena. Od lidera stranke u to vreme, samo je Dimitar Apasiev, koji je osporio ustavnost referenduma za promenu imena, ostao na glasačkom listiću prve izborne jedinice.

Dve stranke formirane u 2018. godini također će se kandidirati na ovim parlamentarnim izborima, „Političko-demokratska unija“ i „Demokrate“. Na listi se nalazi i ILO – Laburistička stranka koja već ima iskustva u parlamentarnim izborima 2014. i 2016. godine.

Konkurencija u albanskom političkom bloku na ovim izborima se smanjila u koaliciji – Savezu Albanaca Zijadina Sela i Alternativi Afrima Gašija, koji je imao prve testne izbore 2016. godine, kao i bivših glavnih protivnika u tom bloku, DUI i DPA, koja se samostalno takmiče u borbi za poslanička mesta. Pokret BESA Bilala Kasamija, s druge strane, kao što je poznato, potpisao je sporazum o saradnji sa SDSM-om i postao član koalicije „Mi možemo“ ./ibna