Severna Makedonija: VMRO-DPMNE lideri nemaju legitimitet, tvrdi Latinovski

Severna Makedonija: VMRO-DPMNE lideri nemaju legitimitet, tvrdi Latinovski

Ako budemo čekali da ovo rukovodstvo izgubi još neke iizbore, VMRO-DPMNE bi mogao biti uklet. Stranka će biti dodatno rastočena, a možete zamisliti posledice po državu, rekao je bivši i dugogodišnji gradonačelnik Batela Petre Latinovski u intervjuu „Slobodna Petsata“.

On odobrava inicijativu za održavanje vanrednog kongresa VMRO-DPMNE, nakon što je opoziciona koalicija “Obnova” izgubila parlamentarne izbore sa oko 12 hiljada glasova iza koalicije SDSM “Možemo”.

„Videli smo kako SDSM vlada ove tri godine i nije teško pogoditi da će se osloniti na njega bez jakog protivnika sa druge strane. Sadašnje vođstvo VMRO-DPMNE, uprkos mnogim porazima, uprkos činjenici da je svakom članu jasno da nešto nije u redu, tvrdoglavo odbija da se suoči sa odgovornošću. U stvari, predsednik Mickoski imao je tri godine da ostavi svoj trag na stranci i državi, ali nije poduzeo nijedan korak da bude upamćen. Ni politički ni lično. Nema više vremena za gubljenje. Potrebna je nova snaga i energija, VMRO-DPMNE to hitno treba“, rekao je Latinovski. Kako je rekao, sa svakim danom raste podrška inicijativi za promene u VMRO-DPMNE. Međutim, kako kaže, podnosioci inicijative nemaju snažnog protivnike da nasledi Mickoskog.

„S druge strane, za razliku od vanrednog kongresa, nema argumenta u odbranu politike koju zastupa gospodin Mickoski, niti se bilo ko od aktuelnih rukovodilaca protivi ovoj inicijativi. Ne znam zašto ćuti. Ne smatram argumentom da je VMRO-DPMNE pobedio na ovim izborima, jer u to veruje samo Mickoski “, rekao je Latinovski.

Zaključno, Latinovski je naglasio da trenutno rukovodstvo stranke više nema legitimitet, jer je njihova politika već poražena. / ibna