Severna Makedonija: Rezoluciju VMRO-DPMNE podržali SDSM, DOM, LDP i DS, albanski blok uzdržan

Severna Makedonija: Rezoluciju VMRO-DPMNE podržali SDSM, DOM, LDP i DS, albanski blok uzdržan

Posle podrške rezoluciji VMRO-DPMNE o nacionalnim crvenim linijama Severne Makedonije, koju su podržale stranke SDSM, DOM, LDP i DS, u raspravu su ušle i stranke albanskog bloka. DUI zahteva usklađivanje teksta između svih parlamentarnih partija, dok AA (Savez za Albance) i Alternativa čekaju raspravu u parlamentu.

Međutim, i vladajući DUI i opoziciona koalicija Savez za Albance (AA) i Alternativa izjavili su da se mora voditi računa da rezolucija nema negativan uticaj na tok evropskih integracija zemlje.

Problem AA i Alternative je taj što DUI i SDSM nemaju zajednički stav o rezoluciji.

“Postoji problem. Imali smo izjavu ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija da ova rezolucija šteti međunarodnim odnosima zemlje, ali imali smo i izjavu poslanika SDSM-a Kostadinova da je ova rezolucija dobra. Bilo bi logično da vladajuće stranke imaju zajednički stav, rekao je Halil Snopche iz koalicije AA i Alternative, pozivajući vladu da bude oprezna.

„Za nas je važno da Severna Makedonija nastavi proces pristupanja, da vlada i društvo u celini nastave napore za pristupanje EU, to je glavni cilj. Vlada mora biti oprezna i u razgovorima i u reformama.

Dobri odnosi u regionu su veoma važni za nas, a samim tim i za Bugarsku“, rekao je Snopche.

Prema rečima koordinatora poslaničke grupe DUI Arbra Ademija, neophodno je uskladiti rezoluciju između svih parlamentarnih partija kao garanciju da tekst neće naštetiti putu zemlje ka EU. Smatra da se pristupanjem EU ne sme učiniti ništa suprotno.

„DUI veruje da jezički, istorijski i kulturni identitet nije stvar rasprave i nije stvar političkih pregovora. Zbog toga cenimo potrebu da se tekst rezolucije uskladi između svih parlamentarnih partija i da se osigura da to ne naruši naš tempo ka EU, rekao je Ademi juče nakon sastanka sa poslanikom Antoniom Milošoskim iz VMRO-DPMNE.

Potpredsednik vlade za borbu protiv korupcije i generalni sekretar SDSM-a Ljupčo Nikolovski iz Berova izjavio je da će njegova stranka podržati svaku rezoluciju ili izjavu koja štiti makedonski jezik i identitet. Nikolovski je, međutim, podsetio da je ova generacija, posle tri decenije diskusija i obećavajući evroatlantske integracije, preduzela pravi korak – dovevši zemlju u NATO sa očuvanim identitetom, jezikom i svojim, makedonskim jezikom. Naša zastava, dodao je Nikolovski, vijori se u Briselu, a premijer je sedeo sa svojim kolegama i predsednicima za stolom za kojim takođe imamo glas.

„Postaje jasno da svi štitimo jezik i identitet i sve što je makedonsko. To uopšte nije pitanje i rezoluciju uopšte ne treba osporavati. Podržaćemo rezoluciju. Verujemo da će sve procedure biti završene u Parlamentu i, prema tome, potvrđujemo da ni jezik, ni posebnosti, ni identitet nisu stavljeni na sto ili pregovarani tokom ovog perioda. Veliki svetski lideri poslali su poruku iz Ohrida pre nekoliko dana i zaključili da naša zemlja ispunjava sve uslove i da Evropska unija mora interno da reši problem ove kočnice koju imamo. Međutim, ni u kom slučaju to neće biti povezano sa pitanjem jezika i identiteta i sa onim što je makedonsko i šta je potvrđeno“, rekao je Nikolovski.

VMRO-DPMNE izrazio je nadu da će SDSM ostati dosledan onome što je rečeno i podržati rezoluciju, bez pokušaja da se usvajanje zaustavi kroz parlamentarne procedure. Podsetio je da sadrži crvene linije koje štite identitet.

„VMRO-DPMNE nastavlja da se ujedinjuje i vodi Severnu Makedoniju ka nacionalnom jedinstvu i prosperitetu. Rezolucija koju smo predložili, a koja je plod zajedničkih stavova MANU-a, UKIM-a i MOC-OA, zaštitiće nacionalne crvene linije oko kojih ne bi trebalo biti kompromisa. Ova rezolucija odražava stav ljudi. Vreme je da Severna Makedonija zaustavi lošu diplomatiju čaršije. Vreme je za spoljnopolitičku stabilnost. Došlo je vreme za Severnu Makedoniju za sve ljude”, rekao je VMRO-DPMNE u izjavi.

Rezolucija se još uvek priprema, a VMRO-DPMNE poslednjih dana vrši pritisak na parlamentarne stranke da je prihvate. / ibna