Severna Makedonija: Za bojkot popisa moguće pet godina zatvora

Severna Makedonija: Za bojkot popisa moguće pet godina zatvora

Jasmina Gjorgieva iz Državne službe za statistiku Severne Makedonije demantovala je primedbe da je kampanja za učešće u popisu usmerena na etničku zajednicu, jer bi takve tvrdnje mogle da oblikuju stavove javnosti. Rekla je da su glavni komunikacioni kanal društveni mediji i kontakti sa grčkim i međunarodnim organizacijama, mada je naglasila da su neki od njih odbili da sarađuju na popisu. Ovih je dana najavila veliku virtuelnu diskusiju u kojoj će svi učestvovati i moći postavljati pitanja o dilemama sa kojima se suočavaju statističke analize.

Kao odgovor na popis, ona je rekla da su brojevi onih kojisu u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji počeli da rastu, pored onih u Švajcarskoj, Nemačkoj i Italiji i drugim zemljama u razvoju. Prema najnovijim podacima, do sada se u Sjedinjenim Državama registrovalo 5.110 doseljenika, 1.682 u Australiji i 1.215 u Kanadi, dok je u Švajcarskoj taj broj premašio 40.000.

Što se tiče odgovornosti onih koji pozivaju na bojkot, Gjorgieva je rekla da je ovo pitanje koje spada u nadležnost drugih institucija. U slučaju takvih odbijanja, naglasila je, primenjivaće se zakonske odredbe zakona o popisu.

„Bojkot nije opcija, jer je ovo izuzetno važna stvr. To je građanska obaveza. Bojkot je takođe krivično delo, tako da je svaki poziv na bojkot podložan zakonu i institucije će ga u tom slučaju primeniti“, rekao je portparol vlade Duško Arsovski.

Naglasio je da je pravni osnov kažnjavanja, uključujući zatvorsku kaznu, „organizovanje otpora i nepoštovanje zakonitih mera državnog organa“ prema Krivičnom zakonu, ali je tvrdio da svrha nije da se to i uradi po svaku cenu. Naglasio je da se kazne kreću od novčane kazne do zatvora u trajanju od tri godine, dok će podstrekaču koji je organizovao bojkot preti do pet godina zatvora.

Vladajuća stranka SDSM takođe je odgovorila izjavom u kojoj poziva građane i imigrante da popis shvate kao obavezu građana.

„Popis je najvažniji državni projekat i zato je veoma važno da svi građani u njemu učestvuju. Učestvujući u popisu, svaki pojedinac doprinosi izgradnji države zasnovane na podacima, a ne na pretpostavkama. Inventar je građanska odgovornost definisana zakonom. Učešće u popisu je obavezno i odgovornost je svakog građanina prema državi.

U isto vreme je u toku proces brojanja stanovništva koje ne živi u zemlji, poput migranata i dijaspore. Do sada se 137.111 državljana Severne Makedonije u inostranstvu registrovalo putem onlajn aplikacije, a postupak samostalnog popisivanja trajaće do 21. aprila. Dobrodošlo je što raste interesovanje za popisni proces u dijaspori i očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu. Sva naša dijaspora, iz celog sveta, trebalo bi da učestvuje u ovom patriotskom činu i pomogne da se stvori jasna slika naših ljudi u inostranstvu.

Pokušaji bojkota, podrivanja popisa nisu samo nelegalni, već i protiv države. Zahtev za bojkot i odlaganj popisa često čujemo od političkih partija VMRO-DPMNE i Levice. To su antidržavne aktivnosti koje neće dovesti do nečega dobrog, nego stvoriti zabunu među građanima i naneti ozbiljnu štetu državi. Bojkot popisa je krivično delo.

Vreme je da pokažemo zrelost, odgovornost i pridružimo se svetu. Ne budimo mračna rupa na statističkoj mapi i, posle 19 godina, izvršimo popis prema svim međunarodnim standardima. Svako od nas je više od broja, svako od nas mora učestvovati u popisu“, primetio je SDSM u izjavi. / ibna