Severna Makedonija: Zaev, Bitići i Besimi sastali se sa delegacijom Svetske banke

Severna Makedonija: Zaev, Bitići i Besimi sastali se sa delegacijom Svetske banke

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa potpredsednikom za ekonomiju, koordinaciju ekonomskih odeljenja i investicija Fatmirom Bitićijem i ministrom finansija Fatmirom Besimijem, primio je delegaciju Svetske banke u kojoj su generalni direktor za Balkan, Linda Van Gelder i direktor banke za Severnu Makedoniju i Kosovo Massimiliano Paolucci.

Na sastanku je premijer Zaev naglasio plodnu saradnju sa Svetskom bankom u širokom spektru oblasti koje su od ključnog značaja za Severnu Makedoniju poslednjih godina u reformi i modernizaciji svih sektora privrede zemlje.

Na sastanku je naglašeno da se prema strategiji saradnje Republike Severne Makedonije sa Svetskom bankom, podrška ove međunarodne institucije fokusira na projekte i mogućnosti razvoja veština, posebno za najugroženije kategorije, projekte poboljšanja opštinskih usluga , infrastrukturne projekte za poboljšanje drumske i železničke infrastrukture, promovisanje socijalnih usluga, promovisanje osnovnog obrazovanja, projekte energetske efikasnosti i drugo.

Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka bila je saradnja na jačanju javnog zdravstvenog sistema u post-covid periodu, kao i podrška Svetske banke u obezbeđivanju integrisanog sistema upravljanja javnim finansijama.

S tim u vezi, premijer Zaev je na sastanku naglasio da će se saradnja sa Svetskom bankom i bliska saradnja u budućnosti fokusirati na proces digitalizacije kao jednu od sistemskih mera za borbu protiv korupcije, zajedno sa pratećim programima./ ibna