Severna Makedonija: Zaev, Dimitrov i Osmani na video sastanku sa Borrellom

Severna Makedonija: Zaev, Dimitrov i Osmani na video sastanku sa Borrellom

Prva međuvladina konferencija Severne Makedonije sa EU biće pozitivna poruka za ceo region, rekli su premijer Zoran Zaev, potpredsednik vlade Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani na video sastanku sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Josepom Borrellom.

Sastanak je bio deo niza internet sastanaka sa najvišim zvaničnicima EU koji su danas dogovoreni, a koji uključuju razgovore sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelijem, izvestila je vladina pres služba.

U onlajn susretu, Zaev se zahvalio visokom predstavniku Borrellu njegovom ličnom doprinosu procesu pristupanja Severne Makedonije EU, ističući odluku Saveta EU za pregovore za pristupanje zemlje Uniji u martu, što je označilo novu eru u međusobnim odnosima.

Zaev je izrazio nadu da će ova podrška biti formalizovana odobrenjem Pregovaračkog okvira početkom narednog meseca, nakon čega će uslediti prva međuvladina konferencija do kraja godine.

„Održavanjem prve međuvladine konferencije Severne Makedonije i EU poslaće se pozitivna poruka regionu i potvrditi evropska perspektiva zapadnog Balkana kao geostrateški interes Evropske unije“, rekao je premijer Zaev.

Severna Makedonija ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa kontinuiranom primenom Prespanskog sporazuma i Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom, koji su doneli novu energiju i doprineli obnovljenom intenzitetu proširenja EU sa zemljama regiona.

Zaev je takođe naglasio da su nova koaliciona vlada i sve institucije u potpunosti operativne i posvećene nastavku reformi i postizanju rezultata za vladavinu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kao glavni prioritet.

„Značajni rezultati postignuti u jačanju nezavisnosti sudstva, usvajanju zakona o javnom tužilaštvu, kao i rezultati istraga i pravosnažnih odluka u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i na visokom nivou, zabeleženi su u Godišnji izveštaj Evropske komisije. Severna Makedonija će i dalje biti u našem fokusu sa otvorenim pozivom za uključivanje opozicije u parlament, kao i kroz dijalog sa civilnim društvom i našim međunarodnim partnerima“, rekli su makedonski predstavnici u razgovoru sa Borelom.

Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan ocenjen je kao izuzetno važan za podršku razvoju privatnog sektora, saobraćajnoj i energetskoj povezanosti, digitalizaciji, zelenoj agendi i socijalnim ulaganjima u regionu.

Snažna zajednička veza EU ​​sa Republikom Severnom Makedonijom, rekao je premijer Zaev, potvrđena je u znak podrške zemlji u zajedničkom odgovoru na suočavanje sa posledicama COVID-19 i pomogla je jačanju veza sa EU.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Josep Borrell naglasio je da je za Brisel izuzetno važno da nastavi intenzivnu saradnju sa vladom koja je posvećena procesu evropskih integracija u Severnoj Makedoniji, i očekuje održavanje prve međuvladine konferencije što je pre moguće, kako je istakao, za zajedničku izgradnju budućnosti. / ibna