Severna Makedonija: Zaev e u Grčkoj imati radni ručak sa Mitsotakisom i sastaće se sa Sakellaropoulou

Severna Makedonija: Zaev e u Grčkoj imati radni ručak sa Mitsotakisom i sastaće se sa Sakellaropoulou

Tokom dvodnevne posete Atini, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev sastaće se danas sa predsednicom Helenske Republike Ekaterinom Sakellaropoulou, grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i liderom opozicione SIRIZE Alexisom Tsiprasom.

Sastanak sa Sakellaropoulou zakazan je za 12:45 (po lokalnom vremenu), nakon čega će Zaev učestvovati na radnom ručku koji organizuje njegov grčki kolega, dok će se uveče sastati sa liderom SIRIZE Alexisom Tsiprasom.

Što se tiče sastanka sa Kyriakosom Mitsotakisom, prema onome što je portparol grčke vlade Stelios Petsas najavio u ponedeljak, očekuje se da će se razgovarati o evropskoj perspektivi zemlje, bilateralnim odnosima i primeni Prespanskog sporazuma.

Jutros, početkom drugog dana konferencije u organizaciji Economista, Zaev će zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom učestvovati u panel diskusiji posvećenoj Zapadnom Balkanu.

Dnevni red uključuje pitanje proširenja EU i naredne korake, reforme koje treba sprovesti, trgovinu i investicije, dok će bivši grčki ministri spoljnih poslova Dora Bakoiannis i Giorgos Katrougalos, sada poslanici Nove demokratije, odnosno SIRIZA, govoriti o političkoj perspektivi.

Zamenik premijera za evropska pitanja Severne Makedonije Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, koji prate premijera Zorana Zaeva tokom njegove posete Atini, imaju odvojene rasporede i sastanke sa svojim grčkim kolegama.

Dimitrov će se u 16:00 (po lokalnom vremenu) sastati sa zamenikom grčkog ministra spoljnih poslova, zaduženim za evropske poslove Miltiadisom Varvitsiotisom, dok će Osmani imati radni sastanak sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, koji će se takođe sastati i sa Dimitrovim.

Drugi dan posete Zorana Zaeva Atini više je politički, a juče je premijer Severne Makedonije na sastanku sa Christosom Kopelouzosom, izvršnim direktorom Grupe Kopelouzos, koji je jedan od osnivača Gastradea, razgovarao o energetskim pitanjima i interesu Severne Makedonije da učestvuje u izgradnji terminala za tečni prirodni gas u blizini grčkog grada Aleksandrupolisa – kao nove, nezavisne ulazne tačke za snabdevanje prirodnim gasom u jugoistočnoj Evropi.

Pored toga, memorandum o saradnji „za ubrzanje procesa pristupanja Republike Severne Makedonije Evropskoj uniji“ i memorandum o razumevanju „za uspostavljanje Koordinacionog odbora za ekonomsku saradnju“ između Grčke i Severne Makedonije podneseni su na ratifikaciju parlamentu od strane ministarstava spoljnih poslova i razvoja.

Memorandum o saradnji dve zemlje na unapređenju procesa pristupanja Severne Makedonije EU, potpisan u Skoplju 2. aprila 2019. godine, ratifikovan je i stupa na snagu – kako je predviđeno članom 28. st. 1 Ustava – sa prvim nacrtom zakona Ministarstva spoljnih poslova.

Drugi nacrt zakona Ministarstva za razvoj i investicije odnosi se na sporazum potpisan u Skoplju 2. aprila 2019. godine, o uspostavljanju koordinacionog odbora za ekonomsku saradnju, ratifikovan je i ima snagu definisanu članom 28. st. 1 Ustava. / Ibna