Severna Makedonija: Zaev i Ahmeti postigli dogovor o vladajućoj koaliciji

Severna Makedonija: Zaev i Ahmeti postigli dogovor o vladajućoj koaliciji

Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je, nakon sastanka u Parlamentu sa liderom DUI-ja Ali Ahmetijem, da je ovaj sastanak bio uspešan i potvrdio okvir za buduću vladajuću koaliciju i vladu, koje će naredne četiri godine raditi s jedinom svrhom – da služi interesima građana. Sporazum će, prema Zaevu, na glasanje staviti vrhovna tela obe stranke, a SDSM će to učiniti pre DUI kao budućim partnerom.

„Čast mi je što ću biti premijer u četvorogodišnjem mandatu. Ukinućemo vladu iz Pržina, za šta je svoju podršku dao i VMRO-DPMNE. U poslednjih stotinu dana pre izbora, kao premijer, bit će koalicijski partner u Vladi“, rekao je Zaev.

“Ideja ovog rešenja bila je da naše građane zbližimo i ne da ih udaljavamo”, pojasnio je Ahmeti, što znači da će u poslednjih sto dana umesto premijera u tehničkom mandatu tu dužnost dobit DUI. Ahmeti je pohvalio hrabrost Zaeva u prihvatanju albanskog premijera u posljednjih 100 dana vlade.

“Ovo su godine hrabrih odluka, a hrabre odluke donose samo hrabri ljudi”, rekao je Ahmeti.

Zaev je zadovoljan što je sporazum postignut na početku pregovora, zbog potrebe da se ključne institucije države što pre aktiviraju. Potom je predstavio principe koalicione vlade koju će voditi puni četverogodišnji mandat.

Fomiranje vlade će se voditi principima jednakosti za sve i jednakog učešća muškaraca i žena. Nijedan ministar neće biti imenovan bez portfelja, osim potpredsednika vlade. Plate u zemlji će se povećavati i investiraće se u nova radna mesta, te u regionalni razvoj, kako bi se privukla strana ulaganja. Najavljena je i neselektivna i dubinska borb protiv kriminala i korupcije na svim nivoima, pravosuđe će biti efikasnije i svaka službena zarada i kapital će se kontrolisati u skladu s najboljim evropskim praksama. Uložiće se napori za smanjenje primanja zaposlenih u ovoj oblasti. Zaštita okoline biće jedan od glavnih prioriteta vlade.

Zaev i Ahmeti takođe su se složili o politikama koje obezbeđuju jačanje inspekcijskih službi i veće sankcije zagađivačima. Zaev je pomenuo da će ukidanje Pržinske vlade, promena izbornog modela, smanjenje administracije za 20% i svih zaposlenih u okviru Okvirnog sporazuma biti glavni prioriteti u sledećih šest meseci. Prema njegovim rečima, predlozi zakona biće podneseni parlamentu, uz prethodnu koordinaciju, i bit će određen dan za njihovo podnošenje.

Ti će se principi, rekao je Zaev, pretvoriti u zajednički program vlade. Zahvalio je Ahmetiju na “veličini, strpljenju i mudrosti” koju je uložio u sporazum, ističući da ostaje princip da svaki građanin bilo koje nacionalne grupe može biti biran na bilo koju funkciju u državi, uključujući premijera.

Ahmeti je izrazio uverenje da će odluku pozdraviti građani i partneri u međunarodnoj zajednici.

„Veoma je važno da se trenutna koalicija zasniva na zdravim temeljima i da doprinosi svim procesima u zemlji“.

„Uveren sam da smo danas uradili vrlo dobar posao i da ćemo služiti svim našim građanima, da će ova koalicija i saradnja u naredne četiri godine biti među najuspešnijima“, rekao je Ahmeti.

„Kada se održavaju izbori, svi lideri političkih stranaka moraju se osećati jednakim. Kako je Ahmeti pokazao veličinu, došao sam do zaključka da SDSM treba postupiti isto tako, pa smo se složili da funkciju premijera obavlja kandidat DUI 100 dana pre izbora “, rekao je Zaev . “Tako će svaki svaki građanin da zna da ima ista prava u ovoj zemlji, svaki građanin može glasati i biti izabran”, rekao je Zaev.

Što se tiče ministarstava, Zaev je do zatražio strpljenje da bi se te odluke potvrdile u partijskim institucijama. Naglasio je da je koalicijski sporazum vođen principom odgovornih i poštenih ljudi i očekuje da reakcija građana bude pozitivna. Rotacija ministarstava nije dogovorena, onaj koji će preuzeti odgovornost za određeno ministarstvo dovešće je do kraja, rekao je Zaev, u osnovi potvrđujući da su posebna ministarstva dodeljena određenim pojedincima.

„Bilo je zakonsko pravo imati kandidata za premijera. Ako smo svi zarobljeni u svojim stavovima, nikada nećemo naći rješenje u korist građana. Prošlost mora biti prevaziđena. Verujem da smo postigli svoj cilj da pošaljemo poruku građanima, bilo da su Albanci ili Makedonci. To znači da smo jedan korak bliže jačanju poverenja u našu zajednicu“, rekao je Ahmeti na pitanje kako je objasnio da nije dobio ono što je tražio, odnosno poziciju premijera za Albance.

„Odnosi između partnera izgrađeni su na uzajamnom poverenju“, rekao je Zaev. Potvrdio je da će sledeći predsednik Skupštine ponovno biti Talat Xhaferi. Što se tiče ostalih pozicija, najavio je da će one biti objavljene večeras. / ibna