Severna Makedonija: Zaev i Merkel razgovarali telefonom

Severna Makedonija: Zaev i Merkel razgovarali telefonom

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev telefonom je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, deleći zajednički interes dve zemlje i cilj da se pod nemačkim predsedavanjem EU održi prva međuvladina konferencija u decembru, kako bi se započeli pregovori o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, saopštila je pres služba Vlade Severne Makedonije.

Zaev je izrazio zahvalnost na povećanoj posvećenosti nemačkog predsedavanja EU, za lično učešće ministra spoljnih poslova Heiko Maasa, državnog sekretara EU Michaela Rotha, kao i ličnu posvećenost kancelarke Merkel.

Tokom razgovora, premijer je naglasio da je Nemačka učinila mnogo za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, uključujući i održavanje Berlinskog procesa, kojem ove godine predsedavaju Republika Bugarska i Republika Severna Makedonija.

„U telefonskom razgovoru između kancelarke Merkel i premijera Zaeva, istaknut je zajednički interes dve zemlje i cilj da se pod nemačkim predsedavanjem EU, u decembru, održi prva međuvladina konferencija kako bi se započeli pregovori o pristupanju Severne Makedonije EU. Premijer Zaev naglasio je da je ovo prilika koju ne treba propustiti, jer intenzivno uključivanje zainteresovanih strana stvara mogućnosti za postizanje zajedničkog cilja; održati međuvladinu konferenciju za pokretanje pregovora“, napominje se u vladinom saopštenju.

Povodom situacije sa COVID-19 u Severnoj Makedoniji, Zoran Zaev je rekao da se sve državne snage bave pandemijom i zahvalio Saveznoj Republici Nemačkoj i EU na pomoći u medicinskoj i zaštitnoj opremi, kao i na finansijskoj podršci, što pokazuje solidarnost EU sa zemljama regiona i Zapadnim Balkanom u celini. / ibna