Severna Makedonija: Zaev i Mickoski doneli odluku o pomeranju popisa za septembar

Severna Makedonija: Zaev i Mickoski doneli odluku o pomeranju popisa za septembar

U poslaničkim prostorijama u Skoplju, severno-makedonski premijer i predsednik SDSM-a Zoran Zaev razgovarao je sa liderom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim o predstojećem popisu stanovništva, radu Skupštine, izborima, pandemiji, ekonomiji i evropskim integracijama.

Privatni sastanak u Parlamentarnoj grupi je trajao više časova, a zaključen je kompromisnim izjavama i sporazumom o odlaganju popisa, koji će se održati u septembru.

U izjavi medijima nakon sastanka sa predsednikom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, Zaev je rekao da su teme o kojima se razgovaralo na sastanku bili popis stanovništva, vakcinacija protiv COVID-19, Izborni zakon i promocija demokratskih modela za lokalne i parlamentarne izbore, ali i druga pitanja.

„Tokom sastanka napravili smo pauzu kako bismo se konsultovali sa predsednikom, predsednikom Skupštine, ministrom pravde, direktorom Državne službe za statistiku, kao i velikim koalicionim partnerima DUI i BESA, dok u sredu imam sastanak sa AA i Alternativom sa kojima ćemo razgovarati o državljanstvu, kao i pitanjima sa današnjeg dnevnog reda.

Zbog imunizacije stanovništva i mogućnosti da popisnici dobiju drugu dozu vakcine, postigli smo dogovor da se popis u zemlji odloži i sprovede od 5. do 30. septembra, čime se potiskuju lokalni izbori koji će održaće se u drugoj polovini oktobra, umesto u prvoj polovini kako je zakazano.

Naravno, veoma je važno da su informacije koje sam podelio sa predsednikom VMRO-DPMNE u vezi sa situacijom o tome šta znači imunizacija stanovništva od srede 31. marta a u skladu sa očekivanjima koja proizlaze iz sporazuma koje imamo sa COVAKS-om i „Pfizerom“ iz EU, sporazumima iz Kine, ali i iz Rusije za 350.000 vakcina do kraja aprila.

Dijaspora će i dalje biti na spisku tokom ovog perioda do 30. septembra, što će svima pružiti priliku da budu masovno motivisani i popisani“, rekao je Zaev.

Mickoski je izjavio da je današnji sastanak bio uspešan i ostavio otvorena vrata za druge sastanke. Od sutra počinje postupak glasanja o izmenama i dopunama Izbornog zakona, kako bi se omogućilo glasanje otiscima prstiju. Što se tiče rada u parlamentu, VMRO-DPMNE se složio da sarađuje sa većinom na svim zakonima koji se odnose na pristupanje Severne Makedonije EU i svim zakonima koji se odnose na podršku ekonomiji zbog pandemije i u drugim oblastima.

“Složili smo se da se mora graditi poverenje, da je dijalog dvosmeran proces, a da li ćemo i dalje biti konstruktivna opozicija zavisiće o tome imamo li konstruktivnu moć”, rekao je Mickoski.

“Nismo želeli da politizujemo, nismo želeli da se uključujemo u politiku, već da spašavamo živote”, rekao je Mickoski novinarima na pitanje da li mu je stranka uzvratila nakon višemesečnog poziva na vanredne izbore i najave svrgavanja vlade. Takođe je najavio da će se ubuduće, ukoliko bude potrebe za takvim susretima između njega i Zaeva, odvijati uz prisustvo više učesnika, pozivajući se na albanske opozicione stranke. / ibna