Severna Makedonija: Zaev i Šahpaska pozdravljaju ratifikaciju Zakona o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije

Severna Makedonija: Zaev i Šahpaska pozdravljaju ratifikaciju Zakona o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i ministar rada i socijalne politike Jagoda Šahpaska pozdravili su usvajanje Zakona o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije, jednog od prioriteta nove vlade, nakon ukidanja ovog zakona od strane Ustavnog suda u maju jer je ratifikovan bez potrebne većine. Zakon je otelotvorio jedan od osnovnih uslova koji su otvorili put Severne Makedonije ka evropskim integracijama.

„Zemlja ide napred! U društvu za sve, u bolesti i zdravlju, od sada nadalje biće upravljano novim zakonom o prevenciji i zaštiti od diskriminacije koji garantuje jednakost za sve “, objavio je premijer Zoran Zaev na Fejsbuku nakon usvajanja zakona.

„Socijaldemokrate, napredne snage u zemlji i civilno društvo“, dodao je Zaev, „borili su se za dugo očekivani zakon protiv diskriminacije“.

„Članovi marginalizovanih zajednica, uključujući LGBTQI + zajednicu, sada su pred zakonom jednaki kao i svaki drugi građanin. Stupanjem na snagu (zakona) svaki građanin će znati da je bezbedan u svojoj zemlji i moći će da osigura svoja prava zagarantovana Ustavom. Čestitam svim aktivnim građanima koji su se borili za ovaj uspeh“, napisao je premijer na Fejsbuku.

Ministarka Šahpaska izjavila je da je ovaj zakon izuzetno važan za građane.

„Narodna skupština Republike Severne Makedonije ratifikovala je sa 70 glasova Zakon o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije. Usvajanje ovog zakona izuzetno je važno, posebno za građane“, objavila je danas ministarka rada i socijalne politike Jagoda Šahpaska na svojoj Facebook stranici nakon usvajanja zakona.

Prema rečima Šahpaske, predlog zakona jasno definiše osnove za diskriminaciju, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet, u skladu sa međunarodnim standardima i evropskim propisima.

„Istovremeno“, piše ministarka, „ono reguliše rad Odbora za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije kao nezavisno telo koje se sastoji od profesionalaca na polju ljudskih prava, jednakosti i nediskriminacije“. / ibna