Severna Makedonija: Zaev ide u posetu Atini, sastaće se sa Sakellaropoulou i Mitsotakisom

Severna Makedonija: Zaev ide u posetu Atini, sastaće se sa Sakellaropoulou i Mitsotakisom

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev boraviće od 15. i 16. septembra u radnoj poseti Grčkoj kako bi učestvovao na konferenciji koju organizuje Economist.

Tokom boravka u Grčkoj, Zaev će se sastati sa premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i grčkom predsednicom Ekaterinom Sakellaropoulou.

Okrugli sto Ekonomista, kome će prisustvovatiZoran Zaev, biće posvećen razvoju na Zapadnom Balkanu posle 2020. godine, proširenju EU i sledećim koracima, reformama koje treba sprovesti, jačanju trgovine i investicija, kao i o tome koje su države ključni igrači.

Prema zvaničnom veb sajtu Ekonomista za konferenciju, pored Zorana Zaeva, učestvovaće i albanski premijer Edi Rama.

Ovogodišnjom konferencijom dominiraju teme o suzbijanju pandemije COVID-19 i potrebi za novim zdravstvenim politikama, lekcije naučene iz upravljanja globalnom zdravstvenom krizom i uticaji globalne i evropske ekonomije.

Među najavljenim učesnicima dvodnevne konferencije su i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, ministri grčke vlade, bivši francuski predsednik Fransoa Olanda, kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides i američki ambasador u Grčkoj Jeffrei Piatt.

Prema rasporedu dvodnevne posete premijera Zorana Zaeva Atini, on će učestvovati na radnom ručku sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom 16. septembra, pre sastanka sa grčkom predsednicom Ekaterinom Sakellaropoulou.

Premijer Severne Makedonije imaće na konferenciji nekoliko sastanaka sa privrednicima, kao i sa predstavnicima grčke poslovne zajednice.

Zamenik premijera Severne Makedonije za ekonomska pitanja i koordinaciju finansija i investicija Fatmir Bitiqi i zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov sastaće se tokom dvodnevne radne posete Atini sa kolegama i drugim članovima vlada. Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani imaće radni sastanak sa svojim kolegom, grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, što će biti njegov prvi zvanični sastanak od kada je imenovan za ministra spoljnih poslova Severne Makedonije. / Ibna