Severna Makedonija: Zaev na godišnjem sastanku sa ambasadorima EU

Severna Makedonija: Zaev na godišnjem sastanku sa ambasadorima EU

Šefovi diplomatskih misija država članica EU u Severnoj Makedoniji, predvođeni ambasadorom EU Davidom Geerom, u utorak su na redovnom godišnjem sastanku sa premijerom Zoranom Zaevim pokazali posebno interesovanje za aktivnosti na rešavanju otvorenih pitanja sa Bugarskom, zbog kojih nije postignut konsenzus o pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju u Briselu.

Na sastanku je, kako je saopštila vlada, izraženo zajedničko uverenje da proces treba nastaviti što je pre moguće i završiti početkom pregovora o pristupanju zemlje EU.

Premijer Zaev naglasio je važnost nastavka dijaloga sa Bugarskom, u duhu uzajamnog poštovanja i sprovođenja sporazuma o prijateljstvu kroz intenzivniju međusektorsku saradnju.

Pristup Severne Makedonije EU nema alternativu, ponovio je Zaev.

„Istovremeno smo i dalje čvrsto odlučni u određenim pitanjima, koji naša crvena linija, poput makedonskog identiteta i makedonskog jezika; mi ne pregovaramo o njima”, dodao je premijer Severne Makedonije.

Zoran Zaev upoznao se sa trenutnim i najvažnijim aktivnostima procesa evropskih integracija, objašnjavajući ambasadorima detaljno nastavak tekućih reformskih procesa, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i reformi u javnoj upravi.

Tokom diskusije, premijer je pozdravio podršku proširenja EU od strane ambasadorke Portugalije Marije Virdžinije Pine, dodajući da je veoma važan stav portugalskog predsedništva da je početak pregovora sa Republikom Severna Makedonija jedan od prioriteta i da će Portugal uložiti sve napore da održi prvu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom u prvoj polovini 2021. godine.

Premijer Severne Makedonije takođe ima očekivanja od integrisanog ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji će mobilizovati sredstva do 9 milijardi evra za investicije u transport, energetiku, zelenu i digitalnu tranziciju, razvoj i održivi razvoj i radna mesta, podstičući ekonomski razvoj zemlje u narednom periodu.

Na sastanku je Zaev izrazio zahvalnost na podršci Brisela učešću zemalja Zapadnog Balkana u isporuci vakcina protiv COVID-19 i izrazio nadu da će ovaj proces biti ubrzan.

„Jednoglasna podrška ambasadora država članica EU jasnoj perspektivi Severne Makedonije kao članice EU na sastanku je najsnažnija motivacija za naše reforme za povratak evropskih vrednosti“, rekao je premijer Zaev na redovnom godišnjem sastanku sa šefovima diplomatskih misija država članica EU u Severnoj Makedoniji. / ibna