Severna Makedonija: Zaev najavio povećanje godišnjeg budžeta za odbranu od 0,2%

Severna Makedonija: Zaev najavio povećanje godišnjeg budžeta za odbranu od 0,2%

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je danas iz Brisela da je, uprkos finansijskim poteškoćama izazvanim pandemijom, Severna Makedonija odlučna da poveća godišnji budžet za odbranu za 0,2% godišnje, kako bi ispunila zahtev Alijanse za postizanje cilja od 2% BDP-a.

„Region Zapadnog Balkana nije izolovano ostrvo. Naš region može imati koristi od evroatlantskih integracija bez ikakvog presedana“, izjavio je Zaev tokom konferencije za novinare, zajedno sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, povodom njegove prve posete inostranstvu od stupanja na dužnost. Takođe je najavio da je vlada započela proces ratifikacije sporazuma i protokola povezanih sa pristupanjem Alijansi.

Generalni sekretar poželeo je Zoranu Zaevu sretan rođendan, istovremeno mu čestitavši na ponovnom izboru za premijera. Kako je rekao, za Severnu Makedoniju članstvo u NATO-u predstavlja važno dostignuće, dok za NATO Severna Makedonija predstavlja pouzdanog partnera. Odmah je izjavio da će Severna Makedonija kao članica i partner dobiti novi paket pomoći za rešavanje krize Covid-19, koji će se sastojati od 60 respiratora i druge medicinske opreme vredne 1,4 miliona evra.

„Ovo je NATO solidarnost na delu. Nećemo dozvoliti da ova zdravstvena kriza preraste u nesigurnost“, rekao je Stoltenberg.

Upitan kako će NATO pomoći Severnoj Makedoniji sa sve većim brojem ljudi zaraženih koronavirusom, Stoltenberg je rekao da broj zaraženih raste u Evropi, a ne samo u Severnoj Makedoniji.

„Nijedna zemlja nije u stanju da u potpunosti kontroliše virus i zato je NATO dugo delovao i podržavao napore za suzbijanje pandemije, poput transporta pacijenata, postavljanja bolnica itd., ali i vojnim osobljem spremnim da pruži podršku političkim strukturama. Pružili smo podršku Severnoj Makedoniji i daćemo još više“, rekao je Stoltenberg.

Upitan zašto, šest meseci kasnije, još uvek nije bilo potvrde predloga za vojnog predstavnika u NATO-u i da li bi Severna Makedonija trebalo da pošalje nekog drugog, Stoltenberg se osvrnuo na proces.

„NATO ima određene standarde, postoje smernice i procedure koje se moraju poštovati kada imamo reprezentativni postupak odobravanja. Važno je da Severna Makedonija sada sedi za stolom kao ravnopravan partner i odlučuje jednako kao i svi ostali. Praktična pitanja bi se mogla uvek pojaviti, ali mi ćemo ih zajedno rešiti“, rekao je Stoltenberg. / ibna