Severna Makedonija: Zaev neće otputovati u Sofiju; radni dokument koji je Sofija prihvatila a zatom odbila izašao na videlo

Severna Makedonija: Zaev neće otputovati u Sofiju; radni dokument koji je Sofija prihvatila a zatom odbila izašao na videlo

Još uvek nije poznato da li će premijer severne Makedonije Zoran Zaev sutra otići u Bugarsku na Samit Berlinskog procesa, pod zajedničkim predsedavanjem Severne Makedonije i Bugarske.

Tokom dana, dvojica premijera Zoran Zaev i Bojko Borisov imaće još jedan telefonski razgovor kako bi razjasnili detalje za sutra, pošto je mogućnost bugarskog veta na okvir pregovora za Severnu Makedoniju još uvek na stolu. Sve je izvesnije da neće biti sastanka između njih dvojice, jer se bugarski premijer još uvek leči zbog Covid-19.

U međuvremenu, austrijski novinar Christian Verschutz objavio je radni dokument u kojem se navodno prošlog ponedeljka na ministarskom sastanku održanom u Berlinu, uz učešće nemačke kancelarke Angele Merkel, Bugarska složila da ne pokreće pitanje makedonskog identiteta, jezika i istorije.

Poznati austrijski novinar Christian Verschutz sa austrijske državne televizije ORF saopštio je danas da su se na sastanku prošlog ponedeljka u Berlinu Ekaterina Zaharieva, Nikola Dimitrov i Bujar Osmani, uz posredovanje Heiko Maas-a i Michael Roth-a, dogovorili da se u radnom dokumentu ukloni bugarski veto na otpočinjanje pregovora  EU sa Severnom Makedonijom, ali se potom, iz nepoznatih razloga, Sofija povukla i vratila na svoj prethodni stav o nametanju veta.

Prema dokumentu, Skoplje se saglašava da formalno objavi državama članicama i institucijama EU da se skraćeni oblik naziva „Severna Makedonija“ odnosi samo na politički entitet „Republike Severne Makedonije“. Pored toga, Bugarska će zadržati pravo da priloži svoju jednostranu izjavu u kontekstu pregovora, ali to neće značiti otvaranje novog poglavlja u pregovorima (35-og, kako je izjavio predsednik Bugarske Rumen Radev). Nemačka će zatim predložiti Savetu EU da zabeleži stav Sofije o makedonskom jeziku i, kada se pominje, uskladiće se sa Ustavom Severne Makedonije, a Skoplje da formalno proglasi da je jezik kodifikovan 1945. godine.

Posebna pažnja u ovom radnom dokumentu nije posvećena radu Zajedničkog istorijskog odbora. Nemačko predsedništvo želi da objavi do sada postignute rezultate, a Berlin je spreman da pomogne svojim radom i „saopštavanjem najboljih praksi o aktuelnim radnim metodama“. / ibna