Severna Makedonija: Zaev ponovo izabran za predsednika SDSM, Borisov mu čestitao telefonom

Severna Makedonija: Zaev ponovo izabran za predsednika SDSM, Borisov mu čestitao telefonom

Kao što se i očekivalo, Zoran Zaev je treći put izabran za predsednika na unutrašnjim partijskim izborima u SDSM. Prema izbornoj komisiji stranke, u korist Zaeva, koji je bio jedini kandidat, glasalo je 60.840 članova, 888 je glasalo protiv, a bilo je 249 nevažećih listića. Čak 90% od 68.999 članova stranke izašlo je na birališta.

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata, Zoran Zaev se na konferenciji za štampu zahvalio članovima na poverenju i najavio „prolećni napad“ stranke.

„Dolazak proleća označava početak naše prolećne ofanzive za novi zaokret u političkoj akciji SDSM-a i Severne Makedonije. Nakon reforme trenutnog broja zaposlenih u SDSM-u, unećemo novu energiju u svoje redove, otvoriti vrata svima onima koji su bliski socijaldemokratskim idejama, produbiti borbu protiv korupcije na najvišem nivou i organizovanog kriminala i povećati motivaciju za naše građane“, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, „stvarne stranke su odgovorne za promociju demokratije u svojoj stranci i u zemlji. Za vrlo kratko vreme doživeo sam važne odluke i pokazali ste samopouzdanje. Prvo, poverenje građana da budem premijer, poverenje poslanika, a danas poverenje socijaldemokrata Severne Makedonije “.

Lider SDSM rekao je da će nova stranačka tela biti izabrana na kongresu u maju i najavio da će biti promena, ali nije precizirao na kojim pozicijama. „Prerano je reći ko će biti u sledećem rukovodstvu SDSM-a ko će biti izabran u Savet. Uslediće promene ljudi u centralnom i izvršnom odboru. Biće izabrana tri potpredsednika i tri sekretara stranke“, objasnio je Zaev.

Premijer je takođe rekao da „ne bismo smeli da dozvolimo odlaganje popisa, jer na taj način građanima šaljemo poruku manjka ozbiljnosti i viška neodgovornosti. Zahtevam od svih da nastave sa popisom, primenjujući sve bezbednosne protokole, tako da ova operacija koja je konačno počela može i da se završi na dobrobit države“, rekao je Zaev.

Lider SDSM-a i premijer Severne Makedonije primio je telefonski poziv od premijera Bugarske Bojka Borisova povodom ponovnog izbora.

U objavi na Fejsbuku bugarski premijer je napisao da je razgovarao telefonom sa Zoranom Zaevom. „Čestitao sam mu na ponovnom izboru za predsednika njegove stranke a on je meni poželeo uspeh na predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj. Složili smo se da odluke koje će obe države doneti u duhu Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu ne bi trebalo odlagati, kako u ime naše zajedničke istorije, tako i u ime naše zajedničke evropske budućnosti“, izjavio je Borisov. / ibna