Severna Makedonija: Zaev postavio stubove nove vladine politike

Severna Makedonija: Zaev postavio stubove nove vladine politike

SDSM i DUI usklađuju svoje izborne programe sa zajedničkim vladinim programom koji će uskoro biti predstavljen, ali nova vlada neće funkcionisati kao kabinet sa vezanim potpisima, izjavio je budući premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg sastanka Centralnog odbora stranke. Koalicioni partneri će zajedno donositi odluke, rekao je Zaev, ističući da će glavni stubovi budućeg rada vlade biti ekonomski rast i kapitalne investicije, praćen vladavinom zakona, konsolidacijom sudstva i revizijom imovine državnih službenika te pregovorima o pristupanju EU.

Zaev je objasnio da se broj ministara u vladi smanjuje sa 26 na 19, a 11 će biti iz koalicije “Mi možemo”.

„Od onih koje je SDSM predložio, imamo četiri žene i četiri muškarca. To je važna poruka za podsticanje rodne ravnopravnosti u društvu“, rekao je Zaev. Žene u kabinetu biće Radmila Šekernska (odbrana), Mila Carovska (obrazovanje), Jagoda Šahpaska (rad i socijalna pitanja) i Irena Stefovska (kultura).

Mandatar za sastav vlade rekao je da će vlada imati četiri zamenika premijera, tri nominovana od strane SDSM-a, a jednog imenuje DUI. Ali, Artan Grubi iz DUI-a, koji će biti zamenik premijera u političkom sistemu, biće njegov prvi zamenik. To znači, objasnio je Zaev, da će Grubi zamenjivati premijera kada ne bude mogao da predsedava sastancima ili da prima goste u njegovom odsustvu. “Ali potpisivanje odluka ostaje na premijeru”, rekao je Zaev.

Ostali potpredsednici vlade su Nikola Dimitrov (evropska politika), Fatmir Bitiqi (ekonomska politika) i Ljupčo Nikolovski (antikorupcija, održivi razvoj i ljudski resursi).

Novinare je posebno zanimala uloga Nikolovskog, pa je Zaev objasnio da je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih zadataka novog kabineta i da će ovde biti veoma važan rad generalnog sekretara SDSM-a. Zanimljivo je da Rasdmila Šekerinska, koja je potpredsednica SDSM-a, više neće biti potpredsednica vlade, već samo ministar odbrane.

Zoran Zaev najavio je da će mnogo sekretarijata i direkcija biti formirano u vladi te da će raditi na određenim pitanjima delovanja države.

Zahvalio je prethodnim ministrima koje je predložio SDSM, Renata Trenevska-Deskoska, Goran Sugarevski, Damjan Mančevski, Robert Popovski, Edmond Ademi i naglasio da će im definitivno biti mesta u nekim drugim institucijama.

“Vladi je bila potrebna obnova”, objasnio je premijer Zaev.

Lider SDSM-a nije želeo da ostavi dileme u vezi sa spoljnopolitičkim prioritetima i rekao je da će vlada raditi na potpunom sprovođenju sporazuma iz Prespe i sporazuma o dobrom susedstvu sa Bugarskom.

Centralni odbor je izabrao novu poslanicu Sanju Lukarevsku za svoju predsedavajuću sledeće godine. Takođe je odlučio da će se stranački postizborni kongres održati krajem septembra ili početkom oktobra, u zavisnosti od situacije sa koronavirusom ./ibna