Severna Makedonija: Zaev poziva sudije da odbace politiku i kriminal

Severna Makedonija: Zaev poziva sudije da odbace politiku i kriminal

SDSM i njegove koalicione stranke organizovali su u ponedeljak uveče marš pod sloganom “Šetnja za pravdu”, izjavivši da je usvajanjem 80 zakona o Tužilaštvu u Parlamentu otvoreno novo poglavlje u reformi pravosuđa. Marš je započeo pred Parlamentom i završio ispred kompleksa zgrada u kojima su smešteni sudovi i u kojima, u osnovi, novi zakon treba biti primenjen. Marš je organizovan radi sprovođenja pravde i indirektno je naznačio početak izborne kampanje sa mnogo uloga.

Predsednik SDSM-a Zoran Zaev izrazio je zahvalnost članovima koji su glasali za Zakon o Tužilaštvu, za njihovu hrabrost i odlučnost da podrže reforme koje garantuju efikasan pravosudni sistem, ali i za sudske odluke iz svih postupaka pokrenutih od strane Specijalnog tužilaštva.

Zoran Zaev je u emotivno nabijenom govoru uveravao građane da će slučajevi koje istražuje Specijalno tužilaštvo biti resuđeni na osnovu zakona i transparentnih postupaka. Optuženima će se suditi na osnovu dokaza prikupljenih dugotrajnim postupkom.

„Naš narod žudi za pravdom; brza, efikasna i fer pravda. Ali, ono što je takođe važno jeste da ovaj zakon garantuje da političari neće moći da biraju i postavljaju tužioce ili odlučuju o budućnosti predmeta. Ne samo da se krećemo ka pravdi, već i brzo napredujemo ka pristupanju EU. Mi stvaramo još jedan argument našim saveznicima u Uniji da odluče o početku pregovora. Pokazaćemo da znamo da možemo sprovesti reforme koje su važne za građane, važne za državu, važne za evropsku budućnost“, rekao je Zaev, ističući da je sada na redu Evropska unija.

Zaev je podsetio da su, kada je SDSM 2017. preuzeo vođenje institucija, u praksi svedočili šta to znači “zarobljena država”; ipak je vladavina zakona bila vezana najtežim lancem.

„Ostaci Svarovskog pravosuđa, umesto da traže pravdu, postavljali su prepreke. Oni namerno puštaju da procesi istrunu, a projekti zastarevaju kako bi izbegli rešavanje što je više moguće. Da li znate ko je jedini bio protiv Zakona o Tužilaštvu? Izvršitelj Mickoski i njegov šef Gruevski i celokupno rukovodstvo VMRO-DPMNE. Mickoski i VMRO-DPMNE su se samo brinuli oko odobravanja amnestije izbeglici u Budimpešti. Nisu uspeli!“ izjavio je Zaev.

Poslana je poruka sudijama, tužiocima i svima ostalima iz oblasti pravde da iskoriste ovu priliku i budu motivisani, jer Severna Makedonija više ne sme biti talac ličnih, krivičnih i partijskih interesa koji očigledno i dalje drže pravosuđe kao taoca. Vlada i Parlament, primetio je Zaev, dali su sve od sebe, a sada je na sudijama da se ohrabre i počnu da provode pravdu.

„Građani traže rešenje u svim slučajevima! Godinama nije presuđeno ni u jednom slučaju. Oni koji molbe i presude drže skrivene moraju odgovarati“, nastavio je Zaev, ističući da politika treba da se drži dalje od pravde i sudskog procesa.

Članica koalicije NSDP Sonja Mirakovska, koja je bila članica radne grupe za izradu Zakona, takođe je uzela reč na skupu. Naglasila je da pravda nije samo slogan; to je hrabrost, efikasnost, iskrenost, ali pre svega sistem.

„Tri godine smo reformisali sistem. Sistem je bio pun praznina. Sistem koji je dozvolio kršenje ljudskih prava u slučajevima i suđenjima bez dokaza“, rekla je Mirakovska.

Ona je naglasila da je cilj bio stvaranje novog Zakona o Tužilaštvu konsenzusom, ali bilo je jasno da VMRO-DPMNE nema nameru da se uključi u prave reforme, već je jednostavno želela da zaštiti kriminal.

Politički aktivista Kshabir Deralla rekao je da je odluka Skupštine jasna i nedvosmislena poruka pravosuđu, tvrdeći da se VMRO-DPMNE bavi samo zaštitom kriminala i oživljavanjem režima.

Deralla je takođe poslao poruku SDSM-u da ljudi razumeju poteškoće u preuzimanju moći za pregovore o reformama kojima je potrebna veća podrška u Parlamentu, ali njihova su očekivanja bila da se hrabro i brže kreću u polju pravde.

“Zakon o javnom tužilaštvu poslaće novu vrstu energije za sve”, zaključio je Deralla. / ibna