Severna Makedonija: Zaev rekao definitivno NE raspravama o identitetu i jeziku

Severna Makedonija: Zaev rekao definitivno NE raspravama o identitetu i jeziku

Rama: Pitanja identiteta ne bi trebalo da budu deo dnevne politike

Vlada nije pregovarala i neće pregovarati o makedonskom identitetu i makedonskom jeziku, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Univerzalno pravo svih nacija je da imaju svoj jezik i svoj nacionalni identitet, dodao je Zaev. Njegov albanski kolega Edi Rama smatra da pitanja identiteta ne bi trebalo da budu deo svakodnevne politike i da je Albanija spremna da „sačeka Severnu Makedoniju“ kako se dve zemlje ne bi razdvojile u procesu integracije.

Što se tiče stava vladajućeg koalicionog partnera Ljupča Georgievskog, koji je izazvao burne reakcije, Zaev je obavestio da je razgovarao sa Georgievskim, koji je potvrdio da je to njegov lični stav. Kako je rekao, objasnio je da to ne može biti njegov stav, ni stav vlade ni koalicije, jer su vladini stavovi o ovom pitanju jasni.

„Nema nigde na svetu, čak ni u našoj zemlji, da smo 31. decembra 1943. spavali kao Bugari, a 1. januara 1944. probudili se kao Makedonci. Nema to nigde. Zbog toga Evropa ne ulazi u rasprave o istoriji. Potpisali smo sporazum sa Bugarskom u kojem prihvatamo zajedničku istoriju između dve nacije i dve države. I ovo je zaista ozbiljan korak u duhu prijateljstva“, rekao je Zaev.

Prema premijeru Severne Makedonije, iako Bugarska prepoznaje Makedonce i makedonski jezik kao stvarnost, želi da razgovara o prošlosti. Ovo je, rekao je, pitanje za istoričare, izražavajući uverenje da će oni (istoričari) pronaći načine da upotpune deo prošlosti koji Bugarska želi da otvori.

Takođe je izrazio nadu da će doći do pomaka u pronalaženju rešenja nakon izbora u Bugarskoj.

„Verujem da će se naći rešenje. Ne bih dublje komentarisao, jer su sada izbori u Bugarskoj. Jednom kada se formira bugarska vlada, nastavićemo da ulazimo u još sadržajnije pregovore, jer želimo da što pre pronađemo rešenje, da nastavimo svoj evropski kurs i održimo prvu međuvladinu konferenciju “, rekao je Zaev.

Albanski premijer Edi Rama govorio je o mogućnosti razdvajanja Skoplja i Tirane sada kada Severnu Makedoniju blokira Bugarska. Rama je naglasio podršku Severnoj Makedoniji i izrazio nadu da će lideri u Skoplju i Sofiji “pokazati mudrost i prevazići sukob”.

„Kada će se preduzeti ovi konkretni koraci, kao što je prva međuvladina konferencija, zapravo nije na nama. Živimo u različitim vremenima. Ovo nisu najbolja vremena za nas u regionu”, komentarisao je Rama upitan o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, u prisustvu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella i komesara EU za proširenje Olivera Varhelyija.

Edi Rama je takođe istakao da je, kada je saznao da su pitanja identiteta pokrenuta u pregovaračkom procesu za Severnu Makedoniju, bio “prestravljen”.

„Ovo je najgora moguća diskusija kada je potreban konsenzus za prelazak na sledeći korak, jer je komplikovan, jer je emotivan, i nadamo se da će mudri vođe Severne Makedonije i Bugarske, to rešiti. Nadam se da ne očekuju čarobni štapić iz Berlina, Londona ili bilo gde, jer se to neće dogoditi. Moraju sami da pronađu način da se dogovore”, rekao je albanski premijer.

Dodao je da prošlost treba prepustiti akademicima, civilnom društvu i stručnjacima. Njemu nije mesto u svakodnevnoj politici, istakao je Rama i izrazio nadu da u ovom trenutku procesa neće doći do razdvajanja Severne Makedonije i Albanije, odnosno međuvladine konferencije.

„Prošlost je proces koji može da zatvori Severnu Makedoniju; Bože moj, ko zna koliko dugo, ali ako budemo morali da vas čekamo i izdržimo, sačekaćemo vas kao naše komšije“, naglasio je Rama.

Redovni sastanak o stabilizaciji i pridruživanju sa Severnom Makedonijom, zakazan za kraj februara, odložen je, ali prema rečima komesara EU Olivera Varhelyija, to nema nikakve veze sa bilo kakvim pritiskom Bugarske.

„Albanski savet je trebalo da bude održan u novembru, pa je i on odložen; sada tražimo datum. Trenutno zbog Covida dolazi do kašnjenja sa sastancima, u tome nema ništa strašno, jer živimo Covid vreme“, rekao je Varhelyi.

Osvrćući se na moguće razdvajanje evropskih integracija Skoplja i Tirane, komesar za proširenje EU rekao je da je to proces zasnovan na vrednosti i da će zemlja koja ispunjava uslove prva održati međuvladinu konferenciju.

„Uslovi za Albaniju su ispunjeni i podnećemo predlog državama članicama da što pre započnu prvu međuvladinu konferenciju“, rekao je Varhelii.

Bugarski predsednik Rumen Radev, na sastanku sa šefovima bugarskih specijalnih službi, pozvao je na blagovremene mere za adekvatnu zaštitu prava bugarskih građana van Bugarske, koji su izloženi napadima, samo zbog svog nacionalnog opredeljenja.

Razlog sastanka, prema izjavi predsedništva, bilo je pismo koje je kabinet bugarskog predsednika dobio od Kulturnog centra „Ivan Mihajlov“ u Bitolju i drugih građana Severne Makedonije koji se identifikuju kao lokalni Bugari. Prema izjavi, česti incidenti kršenja njihovih prava nastali su samo zbog činjenice da se nacionalno identifikuju kao Bugari.

Prema saopštenju, na sastanku se razgovaralo i o slučaju u Strumnici, o napadima građana na one koji se identifikuju kao Bugari.

U međuvremenu, sofijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov i specijalni predstavnik vlade Republike Severne Makedonije za Bugarsku Vlado Bučkovski razgovarali o trenutnoj saradnji Sofije i Skoplja.

Tokom razgovora veći akcenat je stavljen na odnose u oblastima medija, obrazovanja, kulture, zdravstva i infrastrukture.

Posebna pažnja posvećena je spremnosti obe države za izgradnju graničnog prelaza „Klepalo“ između opština Strumjani i Berovo. Prema bugarskoj ministarki regionalnog razvoja Deniki Nikolovoj, Bugarska namerava da izdvoji oko 9 miliona evra za izgradnju graničnog prelaza, što je opisala kao strateški projekat za trgovinu i turizam. / Ibna