Severna Makedonija: Zaev se sastao sa ambasadorkom SAD

Severna Makedonija: Zaev se sastao sa ambasadorkom SAD

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev sastao se sa Kate Birnes, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju.

Zaključeno je da politike dijaloga otvaraju perspektive za Severnu Makedoniju i ceo region, a Sjedinjene Američke Države su, kako je navedeno, zainteresovane za pozitivne procese u regionu.

U tom pravcu je preneta podrška SAD daljem napretku Severne Makedonije, nakon NATO-a, i u procesu evropskih integracija. Složili su se da je vreme da se proširenje EU nastavi, kao nešto što će podstaći čitav zapadni Balkan, zajedno sa izgledima za NATO, da zemlje regiona nastave da se razvijaju u skladu sa demokratskim vrednostima.

Zaev se zahvalio na velikoj podršci SAD, kao ključnog strateškog partnera u razvoju i demokratizaciji Severne Makedonije i najavio da će ta zemlja i dalje pružati argumente za nastavak podrške Sjedinjenih Država i svojih međunarodnih prijatelja.

„Fokusiramo se na pozitivne događaje u vezi sa sledećim korakom evropskih integracija, kao i na razvoj dobrosusedskih odnosa sa Bugarskom. Mi sprovodimo reforme, kao i borbu protiv kriminala i korupcije. Vlada je čvrsto posvećena podržavanju nezavisnosti sudstva i jednakosti svih ispred zakona. Kako se pandemijska situacija poboljšava, očekujemo intenziviranje tempa našeg velikog investicionog plana, koji ima za cilj da ekonomski poboljša životni standard građana u skladu sa evropskim vrednostima“, rekao je Zaev.

Na sastanku je pozdravljena posvećenost vlade uspešnom suzbijanju kriminala i korupcije. Takođe je zajednički ocenjeno da je važno da svi politički subjekti daju svoj doprinos Parlamentu o pitanjima koja su korisna za građane.

„Izgradnja konsenzusa i politički dijalog zdravi su za svako demokratsko društvo, i kao država članica NATO-a i kao zemlja koja želi da se pridruži EU, odlučni smo da se posvetimo ovom načinu rada“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima unapređenja saradnje između Sjedinjenih Država i Republike Severne Makedonije, u oblasti zdravstva, energetike, ekonomije, kao i o pripremama za predstojeće lokalne izbore u ovoj zemlji. / Ibna