Severna Makedonija: Zaev se sastao sa ministrom odbrane NR Kine

Severna Makedonija: Zaev se sastao sa ministrom odbrane NR Kine

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev primio je delegaciju Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine na čelu sa ministrom odbrane generalom Vei Fengheom, koja je na turneji po balkanskim zemljama.

Tokom sastanka, Zoran Zaev pozvao je nadležne organe Kine da ubrzaju isporuku 200.000 vakcina iz Sinopharma u Severnu Makedoniju, za proces imunizacije građana koji bi trebalo da počne sutra.

General Vei Fenghe naglasio je na sastanku da će ova poruka biti odmah prenesena nadležnim organima NR Kine kako bi se potvrdilo prijateljstvo dve zemlje tokom trenutne krize COVID-19, saopštila je vladina pres služba nakon sastanka premijera Zaeva sa delegacijom kineskog Ministarstva odbrane, kojoj je prisustvovala i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Pozdravljajući generala Vei Fenghea i članove njegove delegacije, Zaev je naglasio da ova zvanična poseta Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine predstavlja još jednu važnu potvrdu dobrih odnosa dve zemlje, koji su poslednjih godina imali pozitivne rezultate i uzlazni rast.

„Premijer Zoran Zaev je u svom obraćanju gostima iz NR Kine naglasio da dve države ispunjavaju svoje obaveze prema Sporazumu o odbrambenoj saradnji, posebno u oblasti vojnog obrazovanja i obuke. Gospodin Zaev se fokusirao na ekonomsku saradnju dve zemlje i rekao da se nada da će ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije i Narodne Republike Kine uskoro zaključiti razgovore o ukidanju viza, što će omogućiti još jedan važan korak ka još većem razvoju trgovinsku saradnju, kao i za intenziviranje saradnje u turizmu“, napominje se u saopštenju.

Ukidanje viza, rekao je premijer na sastanku, pomoći će ostvarenju ambicije trgovine dve zemlje da sledeće godine dostigne milijardu dolara, što je 2020. iznosilo 763 miliona dolara.

Pres-služba Vlade obaveštava da je ministar Vei Fenghe izrazio zadovoljstvo kineske vlade nivoom saradnje dva ministarstva, a posebno ostvarenjem pozitivnih trendova u ekonomiji koji su rezultat sporazuma između Severne Makedonije i Kine o odnosima između privrednih subjekata dve države. / ibna