Severna Makedonija: Zaev traži od Vaseljenskog patrijarha da prizna autokefalnost “Makedonske pravoslavne crkve”

Severna Makedonija: Zaev traži od Vaseljenskog patrijarha da prizna autokefalnost “Makedonske pravoslavne crkve”

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev uputio je pismo carigradskom patrijarhu u kojem kaže da „pravoslavci u našoj zemlji zaslužuju nezavisnost Crkve i Autokefalnu „Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju“ sa blagoslovom i pisanom odlukom carigradskog patrijarha Vartolomeja”.

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev je u svom pismu Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, prelatu Carigradske patrijaršije, ponovio zahtev koji je izneo tokom posete Carigradu, gde je zatražio da „Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija ‘bude priznata kao autokefalna crkva koja će biti prihvaćena u zajednici lokalnih pravoslavnih crkava.

„Poštujemo ono što je određeno međunarodnim sporazumima i uslovima. Ali tražimo da takođe budemo slobodnocrkveni u granicama naše zemlje i da naši arhijereji služe sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava na svetu“, kaže Zoran Zaev u svom pismu Svetosti, carigradskom patrijarhu Vartolomeju.

U pismu se navodi da „pravoslavni građani u našoj zemlji zaslužuju nezavisnost Crkve o kojoj su sanjali celi vek i očekuju da će „Makedonska pravoslavna crkva i Ohridska arhiepiskopija“ biti prepoznata kao autokefalna, uz blagoslov i pisanu odluku prvog među Hijerarsima na zemlji patrijarha Konstantinopoljskog Vartolomeja. / ibna