Severna Makedonija: Zakon o javnom tužilaštvu nastavlja da izaziva kontroverze

Severna Makedonija: Zakon o javnom tužilaštvu nastavlja da izaziva kontroverze

Rok ističe, a novi Predlog zakona o javnom tužilaštvu Severne Makedonije i dalje izaziva sukobe između političkih stranaka, koje još nisu postigle sporazum. Danas će se održati novi sastanak kojem će prisustvovati predstavnici svih političkih stranaka, koji će pokazati da li ima prostora da VMRO-DPMNE glasa za predlog zakona, ili će zakon bez njih izglasati dve trećine poslanika.

Pre sastanka, ministarka pravde Renata Deskoska učinila je značajan ustupak, najavivši povlačenje člana u poslednjoj verziji zakona, navodeći da će specijalne istrage tužilaštva sprovoditi redovno Tužilaštvo.

Prema Deskoski, ovaj članak se može obrisati jer ga na prihvata VMRO-DPMNE i zato što se ne odnosi na postupak jer će ga uređivati Zakon o krivičnom postupku. Juče je lider SDSM-a Zoran Zaev rekao da će usvajanje zakona garantovati evropsku budućnost zemlje i da bi svako mešanje u taj proces značilo izbegavanje pravde i odmicanje od EU.

„Pokažimo pravi demokratski kapacitet za izgradnju jakih i nezavisnih institucija koje će se boriti protiv kriminala i korupcije“, pozvao je Zaev.

Ranije je Deskoska potvrdila sastanak predstavnika stranaka, uključujući VMRO-DPMNE. Ona ne sumnja u to da, čak i nakon ustupka, predlog Zakona uključuje stvaranje moćnih mehanizama za procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije, koji će, pored svojih trenutnih odgovornosti, takođe postupati sa predmetima koje vode tužioci Specijalnog tužilaštva.

„Ovaj mehanizam, prema predloženom tekstu, imaće specifičan status i finansijske garancije, koje će omogućiti i garantovati njegovu nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti, tako da neće biti mesta za ucene, ni finansijski ni bilo kojim drugim političkim uticajem“, rekla je Deskoska.

Ministarka je opozicione tvrdnje da je zakon neustavan nazvala “preteranim”, rekavši da je to apsolutno pogrešno, jer ideja postojanja Državnog tužilaštva za pojačano procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije postoji i u drugim zemljama.

VMRO-DPMNE je potvrdio da će prisustvovati sastanku, ali je naglasio da ima više primedbi, a ne samo onu koju je ministarka predložila za kompromis. Nacionalistička stranka izbegava da koristi reči podrške predlogu zakona, insistirajući na zahtevima međunarodne zajednice za političkim konsenzusom, što bi po njihovom mišljenju značilo ustupke i izmene teksta kako bi se zadovoljile njihove potrebe.

Deskoska je juče ostavila prostor za konsenzus o procesu imenovanja tužioca za organizovani kriminal i korupciju, ali ne iz predloga opozicije, već da bi proces bio transparentniji.

“I dalje ćemo nastojati da ubedimo sve poslanike i dobijemo većinu. Svako ko ima dobre namere je dobrodošao, onima koji to ne učine neće biti dozvoljeno da opstruiraju zakonodavni postupak,” rekla je ministarka pravde Deskoska.

Predsednik Parlamenta Talat Xhaferi najavio je juče da će, ukoliko se tekst zakona uskladi ili ako se osigura većina od 80 glasova, Predlog odmah staviti na dnevni red sednice parlamenta. Xhaferi je napomenuo da postoji takav postupak, ali to zavisi od volje Parlamenta.

Premijer Oliver Spasovski rekao je da se protivi bilo kakvom zakonskom rešenju koje bi ometalo krivično gonjenje protiv bilo koga.

„Politički subjekti, stranke i nezavisni zastupnici moraju preuzeti odgovornost za Parlament. Očekujem da će iz tekuće rasprave oslanicima biti pružena pomoć kako da nastave sa usvajanjem Zakona o tužilaštvu./ibna