Severna Makedonija: Zvanično počinje 20-dnevna izborna kampanja

Severna Makedonija: Zvanično počinje 20-dnevna izborna kampanja

U Severnoj Makedoniji danas počinje 20-dnevna predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za  15. juli. Kampanja će trajati do ponoći 12. jula, nakon čega će uslediti trodnevna pauza od bilo kakvih predizbornih aktivnosti. Ovo su do danas „najčudniji“ izbori koji će se održati u ovoj zemlji, imajući u vidu situaciju sa Covid-19 i mere koje treba da preduzmu učesnici, glasači i izborna administracija kakok bi se maksimalno zaštitilo zdravlje građana.

Sve stranke, bez izuzetka, obavezale su se na fer, demokratske i slobodne izbore u pogledu mera zaštite.

Petnaest koalicija i političkih stranaka kandidovalo se na parlamentarnim izborima, a većina već započela aktivnosti promocijom programa uz posete na terenu i sastanke sa građanima.

Izborna kampanja trajaće do ponoći 12. jula, kada će predizborne aktivnosti biti obustavljene. Pacijenti koji imaju Covid-19, bilo da su u karantinu ili samoizolaciji, glasaće13. jula, ali samo ako se prijave sedam dana unapred. Svi ostali koji budu potvrđeno pozitivni na virus do dana glasanja biće u samoizolaciji i neće moći da glasaju 15. jula. Bolesni i slabi, kao i zatvorenici i pritvorenici, glasaće 14. jula. Glasanje 15. jula počinje u 07:00 (po lokalnom vremenu) i biće produženo za dodatnih dva sata do 21:00 (po lokalnom vremenu).

Stranke su najavile da će izborna kampanja biti sprovedena u skladu sa merama zaštite od Covid-19, bez velikih ili malih okupljanja i da će se fokusirati na elektronsko predstavljanje programa i putem elektronskih medija. Susreti sa građanima odvijaće se na otvorenom, sa maksimalno 50 osoba, a u zatvorenom prostoru sa 30 lica i uvek sa održavanjem bezbedne međusobne udaljenosti.

Kandidati mogu uložiti prigovor zbog nepoštovanja odredbi izborne kampanje o kojima Državna izborna komisija (DIK) mora da odluči u roku od 72 sata od podnošenja žalbe. Podnosilac prijave ima pravo da podnese žalbu Upravnom sudu protiv odluke DIK-a u roku od 48 sati od prijema odluke, a zauzvrat, Sud ima 72 sata po prijemu žalbe da donese odluku.

Učesnici u predizbornim kampanjama ne mogu tražiti plaćene političke oglase u medijima koji nisu upisani u registar emitera, štampanih medija i internet portala, dok se plaćanje može izvršiti samo sa službenog računa izborne kampanje.

Očekuje se da će Državna izborna komisija formirati posebne izborne komisje za ljude sa Covid-19, u karantinu ili samoizolaciji, a uputstva se takođe moraju dati u skladu sa protokolima zdravstvenih vlasti.

Državna izborna komisija moraće da ažurira birački spisak najkasnije do 4. jula, a političke stranke moraju da dostave svoje primedbe Komisiji. Na ovim izborima građani Severne Makedonije koji žive i rade u inostranstvu neće glasati, jer potreban broj registrovanih birača nije ispunjen do dana glasanja. Međutim, oni koji navrše 18 godina do dana izbora biće uključeni u biračke spiskove. Konačno, samo građani sa važećim ličnim dokumentima moći će da glasaju na izborima./ibna